İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, 2 gün önce sosyal medya hesabı üzerinden “Türkiye adım adım kaosa sürükleniyor. 90'lara dönüşten bahsederken 80'e dönme ihtimalini hatırlatmakta fayda var. Allah akıl ihsan eylesin!” ifadelerini kullanmıştı.
Arıboğan, Habertürk TV canlı yayınında bu sözlerine açıklık getirdi. "Ben o tweetimde 80’lere dönüş anlamında değil tam olarak 80’i kastediyorum. Askeri darbe ima etmeye çalıştım o anda" dedi.
Arıboğan devamında şunları söyledi:
"DARBE İÇİN SİYASİ TIKANIKLIK GEREK"
"Şimdi her şeyden önce bu tür darbeleri yani tarihsel koşulları da incelediğimiz zaman şunu görüyoruz siyasette bir tıkanıklık oluşması gerekiyor. Yani siyasi bir çözüm sivil bir siyasi çözüm bulunamayacağı konusunda kamuoyunun siyasetçilerin algısı şekilleniyor. Ve ciddi bir tıkanıklık artık tüm toplumun üzerine bir karabasan gibi çökmeye başlıyor. O sırada ekonomik problemler baş göstermeye başlıyor. Bir yandan güvenlik sıkıntılarından bahsetmeye başlıyoruz. Yani ülkenin uçurumun kenarına geldiğini ikna edecek şekilde ciddi güvenlik sorunları baş göstermeye başlıyor.
Şu anda Türkiye’nin daha özgün bir durumu var. Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu’sunda daha yaygın bir ayaklanmaya yönelebilir oradaki toplumsal tavır.
MISIR'A OLUMSUZ TEPKİ VERMEDİLER
Uluslararası boyutuna baktığınız zaman dünya Mısır'daki darbeye hiç öyle olumsuz bir tepki vermedi görüldüğü kadarıyla. Türkiye'nin uluslararası imajına bakalım. Bir süredir çok ciddi şekilde aşınmaya başladı Türkiye'nin imajı.
TÜRKİYE ALGISI DEĞİŞTİRİLİYOR
Yani Türkiye bundan 3-5 sene önce liberalleşen, uluslararası kamuoyuyla bütünleşen Ortadoğu'ya ilham kaynağı olacak bir performansla ortaya çıkmış olan.. O zaman da AK Parti vardı o zaman da uluslararası medya vardı. Ama ciddi şekilde hem liderleri AK Parti'nin hem partinin vizyonu uluslararası anlamda destekleniyordu. Bir süredir inşa edilen bir algı var. AK Parti kanalıyla Türkiye'nin terörizme destek verdiği, Ortadoğu'da IŞİD'le mücadele IŞİD'i desteklercesine PKK ile çatışmaya girmesi algıları var"
ASKER ŞİMDİLİK HEVESLİ DEĞİL
Arıboğan ayrıca, darbe için hevesli bir askeri kadronun oluşması gerektiğini, askerlerin ise bu ise şimdilik hevesli olmadığını kaydetti. Siyasetin ise şu an için tıkanıklık evresini tamamlamadığını kaydetti.