Şevki Yılmaz’ın başkanlık Hz. Ebu Bekir’e dayanıyor açıklamasının nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet, böyle bir şey duydum. Halifeliği başkanlığa benzetiyor herhalde. Diyelim ki bir yönü ile benziyor. Benzemeyen yönlerini niye görmüyorsun? Mesela İslam’da devlet başkanı halife elbette tam yetkilidir. Belki şu parlamenter sistemden daha fazla yetkili olabilir. Halifelere itaat, ulu'l emre itaat Kur’an’da emredilmektedir. İstişare vardır. Ama çoğunluğa itaat diye bir şey Kur’an’da yoktur. Allah azzevecelle ulu'l emre itaati emreder. Şahsa bir kişiye itaati emreder. Çoğunluğa itaat kavramı İslam’da yoktur. Belki bunu kastediyor olabilir. Nasıl ki halife daha yetkilidir ve ona itaat gereklidir. Başkanlık sisteminde de öyle. Ona benzetiyor olabilir. Ancak bir iki yönden benziyor olsa da, başka birçok yönlerden arada çok fark var. O farklı noktaları niye görmemiş acaba? Mesela dört halifeden bahsediyor değil mi? Hz. Ebu Bekir’e dayanıyor. Halifelere dayanıyor. Halifeler İslam şeraiti ile idare ediyorlardı. Onu niye söylemiyorsun?
Türkiye’de parlamenter sistemde olsa başkanlık sistemi de olsa sonuç itibari ile hâkimiyet milletindir kavramı geçerli. Kur’an’a bakılmamaktadır. Kur’an’ın ne dediği idarecilerin umurunda değildir. Ve İslam şeraiti ile hükmetmemektedirler. Neden bunu söylemiyorsun?
Hz. Ebu Bekir dönemine benzetiyorsa eğer o zaman benzemeyen yönlerini de söyle. Mesela o dönemde milletvekilleri, parlamenterler ve parti yoktu. Böyle Müslümanlar paramparça değildi. Cemaatler insanları bölüyor diyenler, aslında partiler bölüyor insanları. Cemaatler birbirine selam veriyor. Cemaatler kavga etmiyor. Partiler her gün birbirine küfrediyor. Birbirlerini bir kaşık suda boğacak kadar nefret ediyorlar birbirlerinden. Amma Süleymancı Nurcudan, Nurcu Süleymancıdan, filan tarikat falan tarikattan, biz bir başkasından böyle nefret etmiyoruz.
Partiler nefret ediyor birbirinden. Parti toplumu bölüyor. Neden bunun üzerinde durmuyor? Halifeler döneminde parti mi vardı? Halifeler döneminde milletvekilleri mi vardı? Farklı noktalarda var. Bir yönü benziyorsa da başka yönlerden de benzemez.
En önemlisi nedir? Sistem mi önemlidir? Rejim mi önemlidir? Rejim önemlidir. Sonuçta rejim değişmiyor. Ha parlamenter sistem ha başkanlık. Her ikisi de laik ve gayrı İslami. Parlamenter sistemde de başkanlık sisteminde de Allah’ın dediği olmuyor.
Rejimi görmüyor sisteme bakıyor. Önce rejime bak mühim olan rejimdir. Yönetim sistemi çok önemli değil. Şöyle de olur böyle de olur. Bu içtihat alanına giren bir konudur. Asıl önemli olan rejimdir. İslam rejimi mi laik rejim mi? Asıl önemli olan bu. Şevki Yılmaz asıl bakması gereken noktaya bakmıyor, detaya bakıyor.