Öğrencilerin puanlarına uygun yerleri tercih etmesi tavsiyesinde bulunan Rehberlik Öğretmeni Avni Altın, ailelerden de tercih yapacak öğrencilere baskı kurmamalarını istedi. Tercih yapılırken mutlaka rehberlik uzmanlarına danışılmasını isteyen Altın, “Sınava girmekle her şey bitmiyor. Asıl önemli olan bundan sonraki süreçte öğrencilerin yapacağı tercihlerdir. Öğrenciler, tercih yaparken mutlaka bilen bir kişiye veya rehberlik öğretmenine danışmalıdırlar. Tercih yapılırken öğrencilerin başarı sırası göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrenciler sıralamada 30 binlerde ise 25 binlerden başlayarak 45 bine kadar yelpazeyi geniş tutmak lazım.” dedi. Tercih yapılacak üniversitenin bulunduğu şehrin olanaklarının iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Altın, “Gidilecek olan üniversitenin kampusu, şehir barınma olanakları gibi faktörleri de göz önünde bulundurmak lazım. Sadece üniversite ve bölümü seçmek ile kalınmamalıdır. Bu noktada öğrenci velilerine büyük iş düşmektedir. Tercihte bulunurken toplumsal açıdan anne ve babanın baskısı olabilir, buna dikkat etmek lazım. Öğrencinin kendi istediği bölümü tercih etmesine önem verelim. Öğrencilerin istedikleri bölümü tercih etmelerine olanak tanınmalı. Öğrenci sevmediği bir mesleğe yönlendirdiğinde ileriki süreçte o meslekte başarılı olması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
İLKHA'Asıl önemli olan Tercihlerdir'
Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan eğitimciler, öğrencilerin istedikleri bölümü tercih etmelerine olanak tanınması gerektiğini belirttiler.
6 Temmuz 2015 tarihinde başlayan üniversite tercihlerinin bitmesine sayılı günler kalırken, eğitimcilerden öğrencilere ve velilere uyarılar geldi.