Askeri liseler kapatılıyor

Yaşanılan FETÖ darbe girişimi sonrası Askeri Liselerin kapatılması planlanıyor. GATA ise Sağlık Bakanlığı'na bağlanacak.

Eklenme Tarihi: 27 Tem 2016
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Askeri liseler kapatılıyor

Hükümet 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından önce kamuda Fethullah Gülen örgütünün üyelerini temizlemeyi amaçladı. Bu amaçla 23 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile cemaatle ilintili okulları, hastaneleri, sendika, vakıf ve dernekleri kapattı. Hükümet bu çerçevede ikinci adımı askeriye için atıyor. Al Jazeera'nın hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, OHAL kapsamındaki ikinci KHK Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde çıkarılacak.

Tüm askeri öğrencilerin ilişiği kesilecek

Askeri liseler kapatılacak. Kuleli Askeri Lilesi, Maltepe Askeri Lisesi, Işıklar Askeri Lisesi öğrencileri devlet okullarına nakledilecek. Hükümet yetkilisi, tüm öğrencilerin Gülen örgütü ile ilgili olmayabileceğini ancak bu aşamadan sonra bunu tek tek tespit etmenin mümkün olmayacağını söyledi. Örgütün askeri okul sınavlarına girenlere önceden soru ve cevapları temin ettiği kanaati hakim. 15 Temmuz askeri darbe girişimi kapsamında tutuklanan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın yaveri Levent Türkkan da bunu ifadesinde belirtmişti.

Halen Harp Okullarında okuyan öğrencilerin de okulları ile ilişiği kesilecek. Ancak Harp Okulları kapatılmayacak. Bundan sonra harp okulları normal liselerden öğrenci alacak.

Harp Okulları Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak

Hükümet daha önce 17 - 25 Aralık operasyonlarının takip ettiği süreçte de Polis Akademisi ve Polis Kolejleriyle ilgili benzer yol izlemişti.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), Sağlık Bakanlığı'na bağlanacak.

Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişlerine

KHK kapsamında Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlı hale getirilmesi de bekleniyor. Başbakan bu yönde karar alındığını Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıkladı.

Aslında bu karar ile daha önce önemli bir kısmı İçişleri Bakanlığı'na bağlı hale getirilmiş bulunan Jandarma tam olarak bağlı hale gelecek. Jandarma Genel Komutanlığı eğitim, öğretim ile askeri kanunların kendisine verdiği görevler yönünden Genelmkurmay Başkanlığı'na, emniyet ve asayiş görevlerinin ifası yönünden ise İçişleri Bakanlığı'na bağlıydı.

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında 17 -25 Aralık operasyonlarının ardından çıkartılan iç güvenlik paketinde Jandarmanın önemli bir kısmının bakanlığa bağlandığını söylemiş “ Keşke hepsini bağlasaydık. Bundan sonra Jandarma İçişleri'ne bağlanacak. Yetiştirmesi, ataması, görevden alması…Emniyet Genel Müdürlüğü nasılsa Jandarma da öyle olacak” demişti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ise TSK kadro ve kuruluşu içinde ancak barış döneminde görev ve hizmet yönünden İçişleri Bakanlığı'na bağlıydı.