Deutsche Bank hisseleri, temerrüde karşı sigorta maliyetindeki ani artışın ardından %13 düştü.
Alman bankası, Avrupa bankalarının istikrarına ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle Perşembe gecesi kredi temerrüt takaslarında yaşanan artışın ardından hisse senetleri Cuma sabahı %13′ten fazla düştü.
Alman bankanın hisseleri üst üste üçüncü gün geri çekildi ve bu ay şu ana kadarki değerlerinin beşte birinden fazlasını kaybetti. Bir şirketin tahvil sahipleri için temerrüde karşı bir sigorta türü olan kredi temerrüt takasları, önceki gün 142 baz puandan Perşembe gecesi 173 baz puana sıçradı.
ABD merkezli Silicon Valley Bank’ın çöküşünün ardından , yatırımcılar arasında bulaşma endişesini tetikledi ve bu endişe, ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü daha fazla para politikası sıkılaştırmasıyla derinleşti .
İsviçreli ve küresel düzenleyiciler ve merkez bankaları, Credit Suisse’in yerel rakibine satışına aracılık edilmesinin piyasaları sakinleştirmeye yardımcı olacağını ummuşlardı, ancak yatırımcılar, anlaşmanın bankacılık sektöründeki stresi kontrol altına almaya yeterli olacağına açıkça ikna olmuş durumdalar.
Kurtarma anlaşmasının bir parçası olarak Credit Suisse’in AT1′lerinin tartışmalı değer düşüklüğüne uğramasının ardından bu hafta manşetlere çıkan bir varlık sınıfı olan Deutsche Bank’ın ek birinci sınıf (AT1) tahvilleri de hızla tükendi.
Alman rakibi Commerzbank %9 oranında değer kaybederken, Credit Suisse, Societe Generale ve UBS’nin her biri %7′den fazla değer kaybetti. Barclays ve BNP Paribas %6′dan fazla düştü.
Deutsche Bank , maliyetleri azaltmak ve kârlılığı artırmak amacıyla 2019′da başlayan milyarlarca avroluk yeniden yapılandırmayı tamamladıktan sonra art arda 10 çeyrek kâr bildirdi . Borç veren, 2022′de bir önceki yıla göre %159 artışla 5 milyar euro (5,4 milyar $) yıllık net gelir kaydetti.
Banka ödeme gücünün bir ölçüsü olan CET1 oranı, 2022 sonunda %13,4 olurken, likidite karşılama oranı %142 ve net istikrarlı fonlama oranı %119 olarak gerçekleşti.
Deutsche Bank yorum yapmaktan kaçındı.
Yayılma Riski
Mali düzenleyiciler ve hükümetler son haftalarda bireysel borç verenlerde ortaya çıkan sorunlardan bulaşma riskini kontrol altına almak için harekete geçtiler ve Moody’s Çarşamba günü bir notta bunu yapmakta “geniş çapta başarılı olmaları” gerektiğini söyledi.
Derecelendirme kuruluşunun kredi stratejisi, “Ancak, belirsiz bir ekonomik ortamda ve yatırımcı güveni kırılgan olmaya devam ederken, politika yapıcıların bankacılık sektörü içinde ve ötesinde daha uzun süreli ve potansiyel olarak ciddi yansımalar olmadan mevcut kargaşayı azaltamama riski var” dedi. ekip dedi.
“Banka stresi belirginleşmeden önce bile, bazı ülkelerdeki durgunluklar da dahil olmak üzere, önemli ölçüde yüksek faiz oranları ve düşük büyümenin bir sonucu olarak küresel kredi koşullarının 2023′te zayıflamaya devam etmesini bekliyorduk.”
Moody’s, merkez bankaları enflasyonu düşürme çabalarını sürdürdükçe, finansal koşullar ne kadar sıkı kalırsa, “streslerin bankacılık sektörünün ötesine geçerek daha fazla mali ve ekonomik hasara yol açması” riskinin de o kadar arttığını öne sürdü.