Çekya’da “Nehirden denize Filistin özgür olacak” sloganının “terör propagandası” sayılabileceğini dair açıklama, Filistin ve İsrail arasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Çekya İçişleri Bakanı Sözcüsü Klara Dlubalova, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısı bağlamında “Nehirden denize Filistin özgür olacak” sloganının kullanımının sorunlu olduğunu ve ceza gerektirecek suç unsurlarını barındırabileceğini savundu.
Dlubalova, böyle bir sloganı kullanan herkesin, potansiyel olarak terörizmi desteklemek ve teşvik etmek, bir grup insana karşı nefreti kışkırtmak veya soykırımı inkar etmek, sorgulamak, göz yummak ya da haklı çıkarmaktan suçlanabileceğini öne sürdü.
Bu sloganın, çoğunluk tarafından İsrail devletini ortadan kaldırmak anlamında kullanıldığını iddia eden Dlubalova, polisin gösterileri düzenleyenleri sloganın “sorunlu” olduğuna ilişkin önceden bilgilendireceğini söyledi.
Filistin yanlısı aktivist Thomas Hofland hakkında, ülkede 2021’de yapılan gösteride bu sloganın kullanılması nedeniyle hukuki süreç başlatılmış ancak mahkeme ifadelerin doğrudan Yahudiliği ve bu dinin mansuplarını hedef almadığı gerekçesiyle aktivistin yargılanmasına gerek görmemişti.
Almanya’nın Bavyera eyaletinde 7 Ekim sonrasında yasaklanan sloganın Avusturya’da ise gösterilerde kullanılmasına izin verilmiyor.
SLOGANIN ANLAMI VE KULLANIMINehirden denize Filistin özgür olacak” sloganı, Filistin davasının en yaygın sloganlarından biridir. Slogan, Filistin’in Lübnan sınırından Mısır sınırına kadar uzanan bir bölgede bağımsız bir devlet kurulması çağrısını ifade eder.
Slogan, ilk olarak 1964 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından benimsenmiştir. O zamandan beri, Filistin’de ve dünyanın her yerindeki Filistin yanlısı gösterilerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Sloganın anlamı ve kullanımı konusunda farklı yorumlar vardır. Bazıları, sloganın İsrail devletinin tamamen ortadan kaldırılmasını amaçladığını savunurken, diğerleri sloganın sadece Filistin’in bağımsız bir devlet olarak kurulmasını istediğini savunur.
SLOGANIN YASAKLANMASINA TEPKİLERÇekya’da sloganın yasaklanmasına tepkiler, Filistin ve İsrail’den geldi.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, kararı “utanç verici” olarak nitelendirdi ve “Çekya’nın Filistin davasına karşı taraflılığını bir kez daha gösterdi” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı ise kararı “sağduyulu bir karar” olarak değerlendirdi ve “Çekya, terörizmi ve şiddeti teşvik eden söylemi yasaklamaya karar vererek doğru şeyi yaptı” dedi.
SLOGANIN YASAKLANMASININ SONUÇLARIÇekya’da sloganın yasaklanması, Filistin-İsrail arasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Karar, Filistin’de öfke ve hayal kırıklığına neden oldu.
Sloganın yasaklanmasının, Filistin yanlısı gösterilere katılımı artırabileceği ve Filistin-İsrail ilişkilerini daha da gerebileceği tahmin ediliyor.
Öte yandan, Gazze’de 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılarında 41 gün geride kaldı. Bombalamalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 500’e yükseldi.