Avrupa’da göçmenler için yeni dönem

Türkiye’den Avrupa’ya kalıcı olarak gitmek isteyenler için önemli değişiklikler geliyor. 1 Haziran’dan itibaren vatandaşlık, iltica, sınır dışı işlemleri ve AB dışından işe personel alımı (şans kartı) konularında yenilikler uygulanacak. Avrupa Birliği (AB), 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek bir dizi yenilikle Türk göçmenler, ilticacılar ve AB ülkelerindeki Türk kökenliler için büyük değişimlere sahne olacak. Özellikle vatandaşlık, … Avrupa’da göçmenler için yeni dönem Devamı »

Eklenme Tarihi: 28 May 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 28 May 2024
Avrupa’da göçmenler için yeni dönem

Türkiye’den Avrupa’ya kalıcı olarak gitmek isteyenler için önemli değişiklikler geliyor. 1 Haziran’dan itibaren vatandaşlık, iltica, sınır dışı işlemleri ve AB dışından işe personel alımı (şans kartı) konularında yenilikler uygulanacak.

Avrupa Birliği (AB), 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek bir dizi yenilikle Türk göçmenler, ilticacılar ve AB ülkelerindeki Türk kökenliler için büyük değişimlere sahne olacak. Özellikle vatandaşlık, iltica, sınır dışı süreçleri ve AB dışından işe personel alımı gibi konularda önemli düzenlemeler geliyor.

AB SINIRLARINDA YENİ İLTİCA SÜRECİ

Özellikle Türk vatandaşlarını ilgilendiren en önemli değişikliklerden biri, AB sınırlarında iltica kabul oranı düşük olan kişilerin artık AB’ye alınmaması. Bu kişilerin başvuruları, AB’nin dış sınırlarında değerlendirilecek ve başvurularının asılsız olup olmadığı, ilticalarının kabul edilip edilmeyeceği 3 hafta içinde karara bağlanacak. Bu sürecin sonunda başvuruları kabul edilmeyenler, AB’ye alınmadan geri gönderilecek.

ORTAK VERİ TABANI VE KAMPLAR

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre; yeni düzenlemeye göre, iltica başvurusu yapan kişiler ilk girdikleri AB ülkesinde veya kurulacak kamplarda kalacaklar. Bu uygulama Haziran’da kısmen başlasa da kampların tamamlanması 2026’yı bulacak. AB genelinde ortak bir veri tabanı oluşturulacak, bu sayede Hırvatistan’a giren bir Türk vatandaşı, daha sonra başka bir AB ülkesinden iltica isteyemeyecek. İltica başvurusu hangi ülkede yapıldıysa süreç orada tamamlanacak ve sınır dışı süreci 12 hafta içinde sona erecek.

ALMANYA’DA HIZLI VE ÇİFTE VATANDAŞLIK

Almanya, Türkler için büyük kolaylıklar getiren yeni vatandaşlık yasasını 27 Haziran’da yürürlüğe sokuyor. Bu yasayla, Türk vatandaşları, köken vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşı olabilecek. Vatandaşlık için Almanya’da 5 yıl yasal olarak yaşamak, Almanca bilmek ve geçimini sağlıyor olmak yeterli olacak. Ülkeye yararlı kişiler ise 3 yıl içinde vatandaşlık alabilecek.

ALMANYA’DA ÇALIŞMAK İÇİN YENİ ŞANS KARTI

Almanya’da çalışmak isteyenler için “Şans Kartı” uygulaması 1 Haziran’da başlıyor. Bu uygulama, vasıflı personelin Almanya’ya gelmesini kolaylaştıracak. Şans Kartı alabilmek için Almanya’dan iş teklifi, iş anlaşması ya da garantisi almak gerekiyor. Ayrıca, meslek veya üniversite diploması, en az iki yıllık meslek eğitimi ve ilgili birimlerden alınacak yeterlilik belgesi de şartlar arasında. Başlangıçta 1 yıllık çalışma izniyle Almanya’ya gelenler, iş anlaşması devam ettiği sürece Almanya’da kalabilecek ve ailelerini de yanlarına getirebilecekler.

16 YAŞINDA OY KULLANMA HAKKI

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma yaşı 18’den 16’ya indirildi. Bu değişiklikle, Avrupa ülkesi vatandaşı olan genç Türkler, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilecekler.