CCIE raporunda, nefret söyleminin sıradanlaştığı, özellikle kamuoyu önünde İslamofobik ifadelerin daha görünür hale geldiği ifade edildi. “İslamofobi artık kamusal müzakerenin merkezine yerleşti ve alan kazanmaya devam eden aşırı sağ tarafından besleniyor.” denildi.
Müslüman Toplumlara Yönelik Damgalama Arttı
Raporda, 2024 yılı boyunca Müslüman topluluklara yönelik damgalama, ayrımcılık, gözetim politikaları ve hukuki baskıların arttığına dikkat çekildi. Aşırı sağın hükümetler üzerinde artan etkisine vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
“Birçok Avrupa ülkesinde aşırı sağ, sadece medyada değil, artık hükümet politikalarını da şekillendiriyor. Kamu politikalarına dayattığı ideolojik yönelimler, temel özgürlükler için ciddi tehdit oluşturuyor.”
Resmi Veriler Gerçekleri Yansıtmıyor
CCIE, Avrupa devletlerinin yayımladığı resmi verilerin, Müslümanların yaşadığı ayrımcılığı yeterince yansıtmadığını belirtti. Topluluk, resmi kayıtlara geçmeyen Müslüman karşıtı saldırılar hakkında düzenli veri topladığını da vurguladı.
Ülke Bazında İslamofobik Vakalar
Raporda yer alan bazı ülke örnekleri şöyle:
Fransa’da, 2023’te uygulamaya konan abaya yasağının ardından, 2024’te uzun veya bol kıyafet giyen kız öğrencilere yönelik ayrımcılığın arttığı ve camilere yönelik çok sayıda İslamofobik saldırı yaşandığı belirtildi.
Almanya’da, aşırı sağcıların yönettiği bölgelerde kamusal alanda başörtüsü yasağı sertleştirildi. Bu durum, Müslüman kadınların iş gücüne katılımını sınırladı. İtalya’da, camilerin finansmanına yönelik denetimlerin sıkılaştırıldığı belirtildi. Avusturya’da, 29 Eylül 2024’te seçimleri birinci sırada tamamlayan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Müslüman okullara yönelik denetimlerin artırılmasını talep etti.
İslamofobi Vakalarının %80’i Devlet Politikalarına Bağlı
Rapora göre, 2024 yılı boyunca CCIE’ye bildirilen Müslüman karşıtı vakaların yüzde 80,03’ü doğrudan devlet politikaları ve kamu uygulamalarından kaynaklanıyor. Geriye kalan yüzde 19,97’lik kısım ise bireysel ırkçılık ve nefret eylemleriyle ilgili.
2023’te 828 olan başvuru sayısı, 2024’te yüzde 25 artarak 1037’ye yükseldi. Vakaların dağılımı ise şöyle:
Yüzde 59'u ayrımcılık
Yüzde 17’si provokasyon ve nefrete teşvik
Yüzde 11’i iftira
Yüzde 7’si hakaret
Yüzde 6’sı fiziksel şiddet
Mağdurların çoğunluğunu kadınlar oluşturdu. Başörtüsüne yönelik ayrımcılık nedeniyle 2024 yılında CCIE’ye toplam 402 başvuru yapıldı. En fazla mağduriyet yaşayanlar ise Fransa, Belçika, Fas, Cezayir, Tunus ve İspanya vatandaşları olarak sıralandı.
CCIE, Avrupa’da İslamofobinin sistematik bir hal aldığını ve hükümet politikalarının bu durumu körüklediğini vurguladı.