Avrupa'daki en eski Osmanlı camisi yandı

Yunanistan'ın Dimetoka kentinde bulunan ve Avrupa'daki en eski Osmanlı camisi olan Beyazıt Camisi sabaha karşı meydana gelen yangında büyük zarar gördü.

Avrupa'daki en eski Osmanlı camisi yandı
22 Mar 2017 15:08:41

Sabaha karşı çıkan yangında, iç kısımlarının büyük bölümü ahşap olan Beyazıt Camisi'nin özellikle tavanının büyük zarar gördüğü belirtiliyor.

Yangına 50'den fazla itfaiye görevlisi müdahale etti. 

Caminin minaresinin çökmesinin de önlendiği belirtildi.

Yunan haber ajansı ANA-MPA, saat 03.00 sıralarında başlayan yangına, camide yangından birkaç saat önce yapılan restorasyon çalışmaları sırasında kullanılan elektrik kaynağından çıkan kıvılcımların yol açtığının tahmin edildiğini bildirdi.

Batı Trakya Bölgesi itfaiye şefi Nathanail Rigas da henüz kundaklama izine rastlamadıklarını açıkladı.

Dimetoka'da kent merkezinde bulunan,1413-1421 yılları arasında inşa edilen ve  Çelebi Mehmet Camisi olarak da bilinen Beyazıt Camisi, Balkanlar'daki en önemli tarihi Osmanlı eserleri arasında sayılıyor.

Yunanistan Kültür Bakanlığı'nca tarihi eser olarak koruma altına alınan ve ibadete kapalı olan camide son 2 yıldır restorasyon çalışmaları yapılıyordu.

Bir radyo programında açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yannis Amanatidis "Meydana gelen zararların derhal onarımı ve bakımına başlayacağız" dedi.

Yunan Arkeologlar Derneği de yaptıkları açıklamada konunun takipçisi olacaklarını belirterek derhal zararın onarılmasını ve yangına yol açan sorumluların bulunmasını talep etti.

Etiketler:   osmanlı


0 Yorum

Yorum Yaz