Avukatı darp eden Cumhurbaşkanlığı korumalarına soruşturma izni yok: Orantılı güç kullanıldı

Eklenme Tarihi: 20 Ağu 2019
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Avukatı darp eden Cumhurbaşkanlığı korumalarına soruşturma izni yok: Orantılı güç kullanıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın nikah şahidi olarak katıldığı Demirören-Kalyoncu ailelerinin Çırağan Sarayı'ndaki düğünü sırasında yolun trafiğe kapatılmasına tepki gösteren avukat Sertuğ Sürenoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından dövüldü.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sürenoğlu'nu döven korumalar hakkında soruşturma izni vermedi.

13 Nisan'da yaşanan olayda avukat Sertuğ Sürenoğlu korumalar tarafından uzun süre işkence gördüğünü öne sürmüş ve olayın ardından kendisine tehditle tutanak imzalatıldığını ileri sürmüştü.

Tepki çeken olayda, Sürenoğlu kendisini döven korumaları şikayet etmişti.

Savcılık, Cumhurbaşkanlığı koruması olan polis memurları hakkında soruşturma izni için İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'ya yazı yazdı.

Vali Yerlikaya: Polisler ifadesinde aracın sert kısımlarına kafasını vurduğunu söyledi

Yerlikaya'nın gönderdiği cevapta, polis memurlarının ifadesine dayanılarak şunlar denildi:

Olay yeri yakalama tutanağında imzaları bulunan polis memurlarının alınan ifadelerinde özetle; şüpheli avukat Sertuğ Sürenoğlu'nun Cumhurbaşkanımızın makam aracına yönelik el kol hareketi yaparak ve hakaret ederek hamle yaptığını, şahsı muhafaza altına aldıklarını, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne teslim etmek için resmi ekibin gelmesini beklerken araç içerisinde şüpheli Sertuğ Sürenoğlu'nun saldırgan hareketlere devam ettiğini, aracın sert kısımlarına kafasını vurarak kendisine ve görevli polislere zarar verecek şekilde hareketlerde bulunduğunu...

"Hayatın olağan akışına uymadığının değerlendirildiği..."

Vali Yerlikaya imzalı yazıda ayrıca, Sürenoğlu'nun "Tutanağı tehditle imzaladım" iddiasına da şu yanıt verildi:

Her ne kadar avuakat Sertuğ Sürenoğlu vermiş olduğu ifadesinde bu tutanağı zorla imzlamak zorunda kaldığını, kendisinin tehdit edildiğini iddia etmiş olsa da, kendisinin Hukuk Fakültesi mezunu ve aynı dalda doktora öğrencisi olduğunu düşünüldüğünde, bu tür hukuki konularda nasıl davranması gerektiğini biliyor olması gerektiği, 35 yaşında olgun ve eğitimli bir insan olduğu düşünüldüğünde Çırağan Oteli'nde merkezi bir yerde kalabalık bir ortamda tehlikede hissetmesi ve bu tutanağı imzalamak zorunda kaldığını söylemesinin hayatın olağan akışına uymadığının değerlendirildiği...

"Gözdeki şişlik ve darp izleri polisin yetkisini kullanmasıyla olmuş olabilir"

Olayın ardından Kağıthane Devlet Hastanesi'nde yapılan muayenede Sürenoğlu'nun gözündeki şişliğe ve yüzündeki darp izlerine dikkat çekilmişti. Vali Yerlikaya, şişlik ve darp izlerinin Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun 16. maddesinde yer alan "Polis, görevini yaparken direnişle karşılaması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir" ifadelerine dayandırdı. Yerlikaya imzalı cevap yazısında, gözdeki şişlik ve darp izlerinin polisin yetkisini kullanması sonucu meydana gelebileceğinin değerlendirildiği de belirtildi.

Hakkında şikayette bulunulan iki polis memuru hakkında soruşturma izni verilmedi.

The Independentturkish