Doğan, kızı ve diğer iki şirket yöneticisi ile birlikte yeniden 8 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle yargılanacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hürriyet ve o dönemde Doğan Grubu’nda olan Milliyet gazetelerinin kullandığı kağıtların Aydın Doğan’ın yurtdışında kurdurduğu off-shore şirketler üzerinden aldırdığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
SPK, böylelikle borsada işlem gören halka açık iki şirketin Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı olarak şirket kârının ve mal varlığının azaltıldığı iddiasını gündeme getirmişti.
İstanbul Başsavcılığı da Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan, Hürriyet ve Doğan Gazetecilik şirketlerinin yöneticileri Ali Rıza Temuroğlu ile İmre Barmanbek hakkında dava açmıştı. Başsavcılık, usulsüz kağıt alımı işleminin Doğan ve diğer üç sanık tarafından birden çok kez yapıldığı gerekçesiyle “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanmasını istemişti. Buna göre sanıklar hakkında 2 yıl 6’şar aydan 8 yıl 9’ar aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
2013’te beraat etmişlerdi
Dava, İstanbul 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, 2013’te suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmişti. Dosya, SPK’nın temyizi üzerine Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’ne gelmişti. Orada beraat kararı bozulmuştu. Daha sonra dosya yeniden İstanbul 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gitmişti. Mahkeme, beraat kararında direnince dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gelmişti.
Süreç iki yıl sürebilir
Yargıtay Genel Kurulu dün Ceza Mahkemesi’nin beraat kararını bozdu. Buna göre Aydın Doğan, kızı ve 2 yöneticisi Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun işaret ettiği usul eksikliklerinin giderilmesi yönünde yeniden yargılanacak. Sonra dosya yeniden Yargıtay’a gelecek. Sürecin en az 2 yılı bulabileceği belirtiliyor. Bu sürecin sonunda Doğan’ın beraat edip etmeyeceği netleşecek.