Ayın Kitabı: Demir Duvar- İsrail ve Arap Dünyası

İsrail’e yönelik sansasyonel bakışınızı değiştirecek, yahudi siyasetini anlamanızı sağlayacak, Orta Doğu’da yürüttüğü saldırgan siyasi tutumunu eleştiren içerden bir gözün anlatımıyla okuyacağınız başarılı bir çalışmayı istifadenize sunduk. Katı siyonistler, 1920’lerde demir duvar doktrinini geliştirdiler. Buna göre İsrail Araplarla müzakereleri ancak ve ancak güçlü bir askeri konum edinerek yürütmeliydi. Avi Shlaim’e göre, İsrail siyasetinin temel taşı haline … Ayın Kitabı: Demir Duvar- İsrail ve Arap Dünyası Devamı »

Eklenme Tarihi: 03 Eki 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 03 Eki 2022
Ayın Kitabı: Demir Duvar- İsrail ve Arap Dünyası

İsrail’e yönelik sansasyonel bakışınızı değiştirecek, yahudi siyasetini anlamanızı sağlayacak, Orta Doğu’da yürüttüğü saldırgan siyasi tutumunu eleştiren içerden bir gözün anlatımıyla okuyacağınız başarılı bir çalışmayı istifadenize sunduk.

Katı siyonistler, 1920’lerde demir duvar doktrinini geliştirdiler. Buna göre İsrail Araplarla müzakereleri ancak ve ancak güçlü bir askeri konum edinerek yürütmeliydi. Avi Shlaim’e göre, İsrail siyasetinin temel taşı haline gelen bu doktrin yüzünden ılımlılar ötekileştirildi ve birçok uzlaşı fırsatı kaçırıldı. Shlaim İsrail’in siyasi ve askeri hamlelerini, yeni belgeler ve sürecin kilit önemdeki isimleriyle yaptığı mülakatlar temelinde tarafsız bir bakış açısıyla analiz ediyor ve modern zamanların en acımasız çatışmalarından birinin yeni bir anlatısını ortaya koyuyor. Yazar bu eseriyle Filistin meselesinin arka planına dair en kuşatıcı ve doyurucu anlatımlardan birini gerçekleştiriyor. Kitabın konusu, başlıktan da anlaşılacağı gibi, savaş ve barış arayışları esnasında İsrail’in Arap komşularıyla ilişkileridir. Ancak kitap Arap-Israil anlaşmazlığının kapsamlı bir tarihinden ziyade, Israil’in Araplara yönelik siyasetini konu ediniyor. Kitabın bütününde vurgu İsrail üzerindedir: İsrail dış politikasının Siyonist temelleri, Israil dış politikasının iç siyasi bağlamı, İsrail’in algı, taktik ve stratejileri. Başka bir deyişle kitabın konusunu İsrail ve Araplar arasındaki ilişkiler değil, aktörlerden birinin yani İsrail’in tavrına yakın-plan bir bakış oluşturmaktadır. Kitap hakkında değerlendirmede bulunan Profesör Edward Said; “İsrail’in Araplarla ilişkilerini duygu ve mitlerden arınmış bir tarihi. Titiz bir araştırma, aklı başında bir anlatı” diyor ve “Modern Ortadoğu çalışmalarında adeta bir dönüm noktası” diye ekliyor. Siyaset teorisyeni ve Filazof Yaron Ezrahi ise; “Shlaim’in kompleks ve çelişkili meseleleri analiz yeteneği ve İsrail siyasetinin ana aktörleri hakkındaki çarpıcı değerlendirmeleri, bu kitabı Arap-Israil ilişkilerinin en iyi ve en aydınlatıcı metni yapıyor.” Övgüsünde bulunuyor. Independent Bu etkileyici çalışma Ortadoğu’da barışı tesis etmeye yönelik geçmiş çabaları ve geleceğe dair umutları ustalıkla ortaya koyuyor… Demir Duvar “İsrail’in Araplarla ilişkilerinin derli toplu tarihi için herkesin okuması gereken kitap” olma özelliğini halen koruyor.