Rheinische Post gazetesine açıklamalarda bulunan Merkel, ''O fotoğraf beni sarstı ve üzdüğü gibi umutsuz olan insanları botlara bindirip deniz ortasında can yeleği olmadan bırakanlara da o kadar kızgınım'' dedi.
Avrupa'nın sığınmacı krizi nedeniyle son 10 yılın en büyük sorunlarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirten Merkel, ''Bir yandan Avrupa'ya gelmek isteyen sığınmacıların denizlerde ölümünü engellemek için her şeyi yapmalıyız diğer yandan çok sayıda bize sığınan insanların şayet kalıcı olmaları halinde uyumlarını sağlamalıyız. Burada anayasanın birinci maddesi olan 'İnsan onru ve haysiyeti dokunulmazdır' hatırlatmak isterim'' diye konuştu.
Merkel, Almanya'nın her yıl ne kadar sığınmacıyı kaldırabilecek güçte olduğunun sorulması üzerine ''Bu konuda cevap olarak basitçe bir sayı verilemez. Anayasamız sığınmacılar ve siyasi takip altında olanlar için bir üst sınır tanımıyor. Bu iç savaştan dolayı kaçıp bize gelenler için de geçerli'' dedi.
Başbakan Merkel, Balkan ülkelerinden sadece daha refah bir hayat sürmek amacıyla Almanya'ya gelen mülteciler için ise iltica sürecinin hızlandırılacağını bildirerek, gerekçeli iltica hakkı olmayanların hızlıca ülkelerine geri gitmeleri gerektiğini söyledi.
Almanya Şansölyesi ayrıca Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın halkı kin nefretle kışkırtmaya çalışanlara karşı sosyal paylaşım sitelerinin ivedilikle tepki vermemesini eleştirmesini de haklı buldu.
Angela Merkel siyasetin Facebook'taki paylaşımlara müdahale edip etmemesine ilişkin de "Eğer insanlar kendi isimleriyle sosyal paylaşım sitelerinde halkı kışkırtıcı nefret ifadelerinde bulunuyorsa buna sadece devlet değil Facebook'un kendisinin de tedbir alması gerekir. Bunun için gerekli olan kurallar Facebook'ta mevcut, sadece bunun uygulanması gerekiyor'' ifadesini kullandı.