AYM’den ‘avukatların aranması ihlal’ kararı

Bir avukatın X Ray cihazından geçirilerek aranmak istenmesi AYM’ye taşındı. AYM ise avukatın aranmasını ihlal olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi (AYM), bir avukatın adliye girişinde çantasının X-Ray cihazından geçirilmesi suretiyle aranmak istenmesini, özel hayata saygı hakkı ile suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlali olarak değerlendirdi. Gerekçeli karar henüz yayınlanmadı. Avukatlar ise kararı olumlu karşıladı. Kararı BirGün’e … AYM’den ‘avukatların aranması ihlal’ kararı Devamı »

Eklenme Tarihi: 17 Ara 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 17 Ara 2022
AYM’den ‘avukatların aranması ihlal’ kararı

Bir avukatın X Ray cihazından geçirilerek aranmak istenmesi AYM’ye taşındı. AYM ise avukatın aranmasını ihlal olarak değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir avukatın adliye girişinde çantasının X-Ray cihazından geçirilmesi suretiyle aranmak istenmesini, özel hayata saygı hakkı ile suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlali olarak değerlendirdi. Gerekçeli karar henüz yayınlanmadı. Avukatlar ise kararı olumlu karşıladı.

Kararı BirGün’e değerlendiren avukat Hamza Çiftçi, “Savcılıkların ‘bu arama değil tarama’ diyerek uygulamaya kılıf uydurma çabaları nihayetinde Anayasa Mahkemesinden dönmüş oldu. Yerinde ve doğru bu kararın başvurudan 4-5 yıl sonra gelmiş olması bir çok mağduriyete yol açmıştır. Ancak bugüne kadar yapılan avukatlara yönelik hukuksuz x-ray ile arama uygulamasının AYM’nin bu kararı ile son bulacak olması Avukatlık mesleği açısından çok iyi bir karar” dedi.

‘YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ’

Avukat Bedi Yarayıcı da, “Avukatlık Kanunu Madde 58 gereğince avukatın ‘ağır cezalık suçüstü hariç aranamayacağı’ bir kanun maddesidir. Buna karşın 2015’ten beri İstanbul adliyelerinde x-ray uygulaması başlamış ve avukatlar kanuna aykırı şekilde aranmaya başlanmıştır. Bu sebeple çıkan olaylarda müvekkilim Av. Sedef Ünal da yaralanmıştır ve yaralayanlar cezalandırılmamıştır. Konuyla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığımız bireysel başvuru reddedilmişti. Başvurumuz Avukatlık Kanunu’ndaki maddeye de dayanarak yapılmış olmasına karşın AYM, bunu değerlendirmekten kaçınmıştı. Şimdiki kararı gerekçeli şekilde görmek lazım, eğer özetteki gibi bir değerlendirme yapıldı ise bu sevindirici. Yanlıştan dönülmüş demektir” diye konuştu.

Av. Oğuzhan Aslan ise, “Konuyu AYM’ye taşıyan meslektaşımız Av. İdris Tanış sayesinde uzun yıllardır ‘arama değil tarama’ denilerek yapılan bu uygulamadaki hak ihlali ortaya konulmuş oldu. Bütün avukatlar olarak bu karara imza atılmasını sağlayan meslektaşımıza teşekkür borçluyuz. Karar her ne kadar bireysel başvuru üzerine verilmiş bir hak ihlali kararı olsa da neticesi sebebiyle uygulamayı yapan her yerde yeniden işlem tesis edilmesi, avukatların arama işlemine maruz bırakıldığı X-Ray cihazlarından avukatların geçirilmesi uygulamasının ivedilikle sonlandırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.