AYM’nin çifte standardı devam ediyor: Aynı dosyalara farklı karar

Anayasa Mahkemesi, pasaport iptaliyle ilgili hak ihlali başvurusu yapan iki akademisyenden birisine hak ihlali kararı verirken aynı durumda bulunan diğer hakkında ise hak ihlali yok karar verdi. AYM'nin kararında akademisyenlerin dünya görüşlerinin bakılarak değerlendirme yapıldığı iddia edildi.

AYM’nin çifte standardı devam ediyor: Aynı dosyalara farklı karar
06 Oca 2022 08:46:28

Anayasa Mahkemesi, KHK ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen Onur Can Taştan’ın pasaportunun iptal edilmesini özel hayata saygı hakkının ihlali olarak değerlendirdi. Mahkeme, Taştan’a 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Taştan, görevden ihraç olduktan özel hayatına saygı hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle idare mahkemesine başvurdu. İdare Mahkemesi ve İstinaf tarafından başvurusun reddetti. AYM’ye Taştan’ın bireysel başvurusunu üyeler Muammer Topal, Basri Bağcı ve Rıdvan Gül’ün karşı oylarına rağmen hak ihlali olarak değerlendirdi. Taştan’a manevi tazminat olarak 13 bi 500 TL ödenmesine, avukat ve mahkeme masrafının da devlet tarafından ödenmesine karar verdi. Mahkeme kararında Taştan hakkında bir cezai bir soruşturma olmadığı iddia edildi.

AYM’NİN ÇİFTE STANDARDIODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’nde bir üniversite ile asistanlık sözlemesi imzalayan Yağmur Ersan’ın pasaportunun iptaliyle ilgili başvurusunda hak ihlali bulunmadığına karar verdi. Erşan’ın başvurusuna red gerekçesi olarak hakkında Bylock soruşturması gerekçe gösterildi. İdare mahkemesi ise red gerekçesinde Bylock soruşturmasına yönelik bir ifadeye yer vermedi. Karara Zühtü Arslan, Engin Yıldırım, Emin Kuz ve Şevki Hakyemez muhalif oy kullandı.

Etiketler:   AYM


0 Yorum

Yorum Yaz