Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?

Eklenme Tarihi: 28 Eki 2019
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?

Sağlıklı bir yaşama sahip olmak isteyen kişilerin immün yani bağışıklık sistemlerinin güçlü olması son derece önemlidir. Çünkü bağışıklık sistemi, vücudun başta bakteri ve virüsler olmak üzere birçok yabancı madde ve kanser hücrelerine karşı korunmasını sağlar.

Var olan bu görevlerini ise milyarlarca sayıdaki kan hücresi ve proteinlerin organize çalışmaları ile gerçekleştirirler.

Bağışıklık Sisteminin Çökmesine Sebebiyet Veren Unsurlar

Kimyasal ilaç tüketimi

Sigara, alkol, uyuşturucu

Kötü beslenme alışkanlıkları

Vitamin, mineral ve protein alımındaki yetersizlik

Serbest radikaller

Şişmanlık

Uyku saatlerindeki düzensizlik

Güneş ışığındaki azlık

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirecek Beslenme Önerileri

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak mutlaka sağlıklı şekilde beslenmeleri gerekiyor.

Kahvaltı önemli:

Yumurta, tam tahıllı ekmek, bol yeşillik ve peynir; klasik kahvaltı severler için ideal bir menü olacaktır. Farklı tatları denemeyi sevenler ise yulaf meyve ve süt üçlemesini tüketebilirler. Hiç vakti olmayan kişiler her ne kadar börek ve poğaça yemeyi tercih etseler de aslında bunun yerine mümkün olduğu kadar sandviç ya da tost tüketilmelidir. Kahvaltıda yumurta yeneceği zaman ise bunun yanında biber ve maydanoz gibi C vitamini bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Bu sayede bir taraftan bağışıklık sistemi güçlenirken diğer bir taraftan ise demir emilimi arttırılmış olacaktır.

Meyve sebze tüketimi önemli:

Mevsiminde yenilecek olan meyve ve sebzeler sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemi denildiği zaman insanların akıllarına gelen besinler oluyor. Bunlar sayesinde sadece C vitamini değil aynı zamanda posa ve mineral ihtiyacının karşılanması sağlanır. Özellikle de sigara tüketenlerin normalden iki kat daha fazla C vitamini tüketmeleri gerekmektedir.

Balık Tüketin:

Sofralarda haftada en az 2 3 kere balık olması, bağışıklık ve güçlü bilişsel yetenekler için son derece önemlidir. Balığı tüketmek için kızartma yerine fırın ya da buğulama tercih edilmelidir.

Probiyotikler:

İnsanların ikinci beyinleri bağırsaklarıdır. Probiyotik destekli yoğurt, kefir ve içeceklerin tüketilmesi sonrasında sindirim sistemi olması gerektiği gibi işleyecek ve bağırsak sağlığı korunacaktır. Bunun için gerekirse probiyotik desteği için tablet ve şase de kullanılabilir.

Yeterli oranda protein alın:

Sadece güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için değil aynı zamanda tokluk hissi için de proteinler oldukça önemlidir. Balık, hindi, yağsız et, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekler ile hayvansal protein alınırken kuru baklagillerden ise bitkisel protein alınabilir.

Omega 3’ü unutmayın:

Yağlı balıklar olarak bilinen somon, ton, uskumru, sardalyenin yanı sıra badem, nohut, keten tohumu, cebiz, kuş üzümü gibi yağlı tohumlar güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak için yeterli Omega 3’ü vücuda verecektir.

Bunların yanı sıra;

Günlük en az 8 ila 10 bardak su içilmeli

Çinko ve selenyum içerikli besinleri tüketin

Antioksidan vitaminler olarak bilinen A, C ve E vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketin

Demir içerikli besinler tüketin

Bu aşamada ceviz, yağlı balıklar, turunçgiller, yumurta, yoğurt, soğan, sarımsak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve havuç tüketilebilir.