Bakanlık uyardı! Yasağa uymayan 46 bin lira ödeyecek

Ülkemizde SAT-2 tipi şap virüsü alarmı verilirken ilk vakalar da görülmeye başlandı. Bakanlık tarafından bazı bölgelerde hayvan pazarları kapatılırken, şehirlerarası hayvan nakli de yasaklandı. Yasağa uymayan kişi ve işletmelere 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacak. Türkiye’de birkaç ilde yaklaşık olarak iki aydır seyreden SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle alarm veren Tarım ve Orman … Bakanlık uyardı! Yasağa uymayan 46 bin lira ödeyecek Devamı »

Eklenme Tarihi: 10 Mar 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 10 Mar 2023
Bakanlık uyardı! Yasağa uymayan 46 bin lira ödeyecek

Ülkemizde SAT-2 tipi şap virüsü alarmı verilirken ilk vakalar da görülmeye başlandı. Bakanlık tarafından bazı bölgelerde hayvan pazarları kapatılırken, şehirlerarası hayvan nakli de yasaklandı. Yasağa uymayan kişi ve işletmelere 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacak.

Türkiye’de birkaç ilde yaklaşık olarak iki aydır seyreden SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle alarm veren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın almış olduğu karar ile ikinci bir emre kadar hayvan pazarları kapatıldı. Bununla birlikte şehirlerarası nakil de yasaklandı. Bunların sonucunda, Sakarya’da da kapatılan pazarlardaki hayvanlar tahliye edildi. Konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Sakarya Veteriner Hekimler Odası koordineli olarak çalışma başlattı. Hastalıkların yayılmasının önlenmesi sebebi ile Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacak.

‘İKİNCİ BİR EMRE KADAR…’

Alınan karar ile birlikte sevkiyatların durdurulduğunu söyleyen Sakarya Besicisiler ve Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman, “SAT-2 denilen şap virüsü çok şükür Sakarya’da yok ama görünün iller olduğu ve hızlı bir şekilde yayıldığı için buna önlem olarak Bakanlığın aldığı kararla hayvan pazarları kapatıldı ve hayvan sevkiyatları durduruldu. Çiftçi, üretici üyelerimiz ciddi manada etkilenecekler bu olaydan ama biz buna önlem alınması, dezenfekte yapılması bir yandan da iyi oldu. Pazarların kapanması hastalığın ilerlemesini önler. Üretici arkadaşlarımız her hafta pazara çıkardıkları hayvanları satarak borçlarını ödüyor, yemini ve samanını alıyor. İkinci bir emre kadar yasak olması mağduriyet oluşturacak ama yapacak bir şey yok, bu tedbirlerin alınması gayet sağlıklı oldu” dedi.

‘SAKARYA’DA VİRÜS YOK’

Sakarya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Taşdemir ise “Sakarya’da bu virüs yok ve insan sağlığını etkilemiyor. Hastalık ekonomiyi etkileyebilir. Hastalanan hayvanlarda süt verimsizliği, erken doğum gibi ekonomik sıkıntılar oluşabilir. Bu hastalık genç hayvanlarda da kalp krizine yol açabilir ve nadirde olsa ölüme sebebiyet veriyor. Ölümcül bir hastalık olarak tanımlanmaz fakat verdiği rahatsızlıklardan dolayı ekonomik bir duruma sebep olur. Hayvanlarında hastalığı gören kişi ve kişiler mutlaka yetkililere haber vermesi gerekiyor. Hastalıkta ayakta, memede, tüysüz bölgelerde, ağızda sıvı toplaması, dilde soyulma ve yüksek ateş görülür. Tedavisi içinde bunları yok etmeye yönelik antibiyotik ve rahatsızlık giderici ilaçlar kullanılır. Hayvanların hastalık yayabileceği içinde karantina süresi başlar. Bu virüs Sakarya’da yok ama olmayacağı anlamına gelmez. Tedbir amaçlı hayvan sevkiyatı durduruldu. Hastalığın başladığı günden bu yana aşılama çalışmaları ise Bakanlık tarafından başlatıldı. Hayvandan insana bulaşmaz ama insan taşıyıcı olur ve kendi ahırına veya başka bir ahıra taşıyarak sağlıklı hayvanlara bulaştırabilir” diye konuştu.