Bayram Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekattır?

Mübarek Ramazan Ayını geride bıraktık, son iftarımızı yaptık, yarın bayram. ‘Tam kapanma kararları’ gölgesinde geçen oruç ayına rağmen yetkililer bayram namazının yarın kılınacağını açıkladı. Peki, bayram namazı kaç rekattır, bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? İşte Diyanet’in verdiği bilgiler ışığında bu soruların cevabını haberimizde yanıtladık.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekattır?
12 Mayıs 2021 22:30:40

Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekattır? Bayram namazı farz mıdır? Soruları, bayrama bir gün kala en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor, biz de Diyanet’in de verdiği bilgiler ışığında tüm bu soruların cevaplarını okurlarımıza sunuyoruz.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş,  "Cuma namazını nasıl kılabiliyorsak bayram namazını da aynı şekilde kılabiliriz.” dedi. Bu bilgiler kapsamında bayram namazı sosyal mesafe kuralları ile camilerde kılınacak. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekâttır ve kılınışları aynıdır.

bayram namazı

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? 

Bayram namazı yılda iki kez kılındığından dolayı unutulması mümkün bir namazdır. Bu sebeple imamlar, namaz öncesi bayram namazı nasıl kılınır tarif etmektedir. Bayram namazı bayramın ilk günü sabah namazının sonrası güneşin doğuşunun ardından kılınır.
Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.
Önce niyet edilir. Hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet getirilir.
Ardından imamla beraber hareket edilir.

1. Rekatta;
• Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
• Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur,
• Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
• Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
• Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

• İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
• Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

bayram namazı nasıl kılınır

2. Rekat
• İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
• Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

 • Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
 • Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
 • Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
 • Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip minbere çıkar ve bayram hutbesini okur.



0 Yorum

Yorum Yaz