Bel ameliyatlarında anestezi riski ortadan kalkıyor

Aşırı bel kireçlenmesi durumunda yapılan ve halk arasında bele platin konulması olarak bilinen spinal füzyon ameliyatları, belden aşağısı uyuşturularak yapılıyor. Böylelikle hasta, genel anestezinin risklerinden korunmuş oluyor.

Eklenme Tarihi: 13 Kas 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Bel ameliyatlarında anestezi riski ortadan kalkıyor

Türkiyе'nin tеk uluslаrаrаsı bеyin cеrrаhisi dеrgisi kаtеgоrisindе оlаn "Turkish Nеurоsurgеry" dеrgisinin Ekim 2015 sаyısındа, 500'е yаkın hаstаdа bеldеn аşаğısının uyuşturulmаsı ile yаpılаn spinаl stаbilizаsyоn аmеliyаtlаrının sоnuçlаrı yаyımlаndı. Ufuk Üniversitesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, halk arasında bele platin konulması olarak bilinen spinal füzyon ameliyatlarının genellikle ileri yaş grubunda olan hastalarda uygulandığını söyledi. Bu ameliyatların ileri derecedeki bel kireçlenmelerinde tercih edildiğini dile getiren Erdoğan, işlemin spinаl аnеstеzi ilе yapıldığını ve böylelikle hastanın genel anestezinin risklerinden uzaklaştırılmış olduğunu ifade etti.

Spinal stabilizasyon ameliyatlarında genel anestezi uygulanmamasının, hasta yatışının kısa tutulması ve hastanın, hastane enfeksiyonlarından korunması açısından da anlamlı olduğunu aktaran Erdoğan, “Bu konuyla yaklaşık 10 yıldır uğraşıyoruz. En son ’Turkish Neurosurgery’ dergisinde spinal füzyon yapılan 500 vaka yayınlandı” dedi.

“HASTA,GENEL ANESTEZİNİN RİSKLERİNDEN UZAKLAŞTIRILIYOR” Dünyada spinal füzyon ameliyatlarının daha çok genel anestezi altında yapıldığını, ancak genel anestezinin bazı riskler taşıdığını belirten Erdoğan, bu ameliyatlarda uygulanan spinal anestezinin avantajları hakkında şöyle konuştu: “Spinal anestezide ameliyatı çok kısa sürede yapmak, 2-3 saat içinde bitirmek gerekiyor. Çünkü spinal anestezinin belli bir süresi var. Bu da tecrübeyi gerektiriyor. Bir de hastanın anestezi sonrasında ağrısının hemen gelmesi söz konusu değil. Belli bir süre sonra hastanın ağrısı tekrar gelmeye başlıyor. Yöntem, ilaçlarla bunu dengeleyip hastanın ağrısını daha minimalize etmeyi sağlıyor. Yaptığımız çalışmada da 500’e yakın vakada anesteziyle ilgili bir risk görmedik. O yüzden hasta ve hekim açısından oldukça konforlu. Hasta, solunum cihazına bağlı olmadığı için ondan ve anestezik madde risklerinden uzaklaşmış oluyor. Bu çok önemli.”

“AMELİYATTAN 1 GÜN SONRA HASTA YÜRÜYEBİLİYOR” Belde yapılan platin ameliyatlarından sonra bir miktar ağrı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdoğan, “Hastayı aynı akşam ya da daha sonraki gün mobilize ediyoruz. Hasta erken dönemde ayağa kalkıyor. Özellikle bu hastalar belli yaşın üzerinde ve belli yaşın üzerindeki hastaların uzun süre yatması uygun değil. O nedenle hastayı biran evvel hareketlendirmek gerekiyor. Genellikle ameliyattan 5 saat sonra hareket başlıyor. Tuvalete gidebiliyor, yatak içerisinde hareket edebiliyorlar. Ama genellikle ertesi gün yürümeye başlıyorlar. İlk bir hafta yaranın iyileşmesi, toparlamasıyla ilgili süreç oluyor. Bu dönemde de hastanın ağrıları daha az olsun diye istirahatı biraz daha ağırlıklı tutuyoruz. Ama mutlaka hareket oluyor” ifadelerini kullandı.