Ben Başkanlık Sistemine Hayır Demedim!

Alparslan Kuytul Hocaefendi 28 Ocak cuma akşamı gerçekleştirmiş olduğu tefsir dersi sonrası kendisine yöneltilen "Başkanlık sistemi ile ilgili yaptığınız açıklama üzerine bazı siteler Furkan Vakfı’nın referandum kararının hayır olduğuna dair algı oluşturacak haberler yapıyorlar bunlara ne dersiniz?" sorusuna önemli açıklamalarda bulunarak cevap verdi.

Eklenme Tarihi: 28 Oca 2017
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Ben Başkanlık  Sistemine  Hayır Demedim!

Ben Başkanlık Sistemine Hayır Demedim!

Hiçbir Zaman Böyle Bir İfadem Olmadı. Ne Evet Dedim, Ne Hayır Dedim.

Ben dedim ki; laiklik ve demokrasi devam ettikten sonra parlamenter sistem veya başkanlık sistemi bizim açımızdan fark etmez. Biz Müslümanız bizim baktığımız bir mesele var; bundan sonrasında memlekette Allah’ın dediği mi olacak? Yoksa, yine insanların dediği mi olacak?

Biz Müslümanız Bizim Baktığımız Bir Mesele Var; Bundan Sonrasında Memlekette Allah’ın Dediği Mi Olacak? Yoksa Yine İnsanların Dediği Mi Olacak?

Sonuçta yine insanların dediği olacak. Ha parlamenter sistem ha başkanlık sistemi fark etmez. O mesele detaydır. Devletin idare edilme şekli detaydır, biz bunun derdinde değiliz. Bazı siteler yaptığım açıklamaya dayanarak bu şekilde yazılar yazmışlar. “Furkan Vakfı referandum kararına hayır dediğini açıkladı.” Ben böyle bir açıklama yapmadım. Ben bizim için bunun çok bir manası olmadığını, diktatörlüğe karşı olduğumuzu söyledim.

Diktatörlüğe Karşıyız!

Parlamenter sistem de olsa diktatörlüğü kurabilirler, başkanlık sistemi de olsa yine diktatörlüğü kurabilirler. Altı yüz tane milletvekili olacak bir kişi onların hepsini fes edebilecek. Bazıları Tayyip Erdoğan’ın daha fazla yetki eline alabilmek için bunu yaptığını zannediyor. Hayır, bütün yetkiler elinde ki zaten, olmayan yetkisi yok ki zaten. Başkan olunca olmayan yetkisi mi olacak? Bir tek parlamentoyu fesh etme yetkisini almış oldu. Bu hangi akla sığar ben bilmiyorum,

Sistem Milletvekilini Kıymetsizleştiriyor!

Altı yüz tane milletvekili olacak bir kişi onların hepsini fesh edebilecek. O zaman bu milletvekilleri niye seçiliyor, Bu milletvekillerine saygısızlık olmaz mı?! Halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı halk tarafından seçilen bütün milletvekillerini fes ediyor. Sen halk tarafından seçildiysen milletvekilleri de halk tarafından seçildi hangi yetki ile fesh ediyorsun?

Diyelim ki mesela; %/51 oyla başkan oldu, geldi kim olacaksa. %/49 ise ona karşı, onları da fesh ediyor. %/51 oyla başkan oluyor, sisteme göre %/100’ü fesh ediyor. %/51 oyla başkan oldun, %/100’ü nasıl fesh ediyorsun? Ve zaten böyle bir şey olur mu? Zaten olamayacaksa niye koyuyorsunuz bunu anayasaya? Demek ki bir gün lazım olacağını düşünüyorsunuz. O zaman milletvekillerinin özgür iradeleri olabilir mi? Kimse farklı bir fikir söyleyebilir mi? Demek altı yüz kişi milletvekili hepsi karşı olsalar devletin başında ki kişi kabul ediyorsa o kabul edilebilir, kabul ettiklerini reddedebilir, milletvekilleri buna karşı koyarlarsa hepsini de fesh edebilir. O zaman bunlar milletvekili değil oyuncak. Sistem milletvekilini kıymetsizleştiriyor.

İki Mesele Var; İslam’a Göre Hükmedilecek Mi, Diktatörlük Olacak Mı?

Benim söylediğim bu. Başkanlık sistemine karşıyız, parlamenter sistem taraftarıyız öyle bir şey yok!

Öyle Bir Şey Demedim!

Benim Sözümü Ya Anlamamışlar, Ya Çarpıtıyorlar.

Biz rejim de hata görüyoruz, sistem sonraki mesele bu tartışılabilir asıl mesele bu değil. Mesele; İslam’a göre hükmedilecek mi bu bir, diktatörlük olacak mı bu iki.

İslam İle Hükmedilmeyecekse Ne Olduğunun Benim İçin Önemi Yok!

Bir tek mesele kalıyor diktatörlük.Elbette kötüdür, diktatörlük olmamalı. Birinci baktığımız nokta İslam ile hükmediliyor mu hükmedilmiyor mu? İkinci baktığımız nokta İslam ile hükmedilmiyorsa hiç olmazsa diktatörlük olmasın.

Hangi Sistem Daha Diktatörce Olacaksa Biz Ona Karşıyız.

Türkiye’yi Ortadoğu ülkesi yapıyorlar. Suriye, Arabistan, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar vs. hepsinde nasıl diktatörlük varsa Türkiye’nin derin devleti Türkiye’ye de de diktatörlük istiyor.

Çünkü Artık Bu Faaliyetleri Bitirmek İstiyorlar.

Seksen sene evveline geri götürmek istiyorlar. Yoksa başkanlık kötü olmayabilir. Başkanlığın nasıl olacağı önemli. Diktatörlük şeklinde olacaksa, tabi ki karşıyız. Özgürlükleri genişletecek mi? Hiç zannetmiyorum.

Görünen Daha Baskıcı Bir Sistem Kurulacağı Şeklinde.

Ama eğer öyle olmayacaksa sorun yok. Ha başkanlık, ha parlamenter sistem. Kökü demokrasi ve laiklik değil mi?

Sonuçta bizim istediğimiz bir rejim yok, sistem daha detay bir meseledir.