'Benim Oğlum Bina Okur' Deyiminin Hikayesi Ne?

Günümüz gençliğinin çok bilmediği 'Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur' deyiminin hikayesi nedir? Bu deyim hangi anlamda kullanmaktadır?

Eklenme Tarihi: 10 Eki 2021
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
'Benim Oğlum Bina Okur' Deyiminin Hikayesi Ne?

Dilimizde farklı olaylar neticesinde kalıplaşarak kültürümüzde yer eden bir takım deyimler vardır. Her birinin apayrı hikayesi, apayrı anlamı vardır. Bazı deyimlerimiz günümüzde modernizm ve popüler kültürün neticesinde anlaşılmaz hale gelmiştir. Bu deyimlerden biri de 'Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur' deyimidir.

Bu Deyimin Anlamı Nedir?

Bu deyim, hep aynı şeyleri tekrarlamak, yerinde saymak, çok çaba gösterdiği halde bir türlü ilerleyememek anlamlarında kullanılır.

Bu Deyimin Hikayesi Nedir?

Tarihimizin önemli bir eğitim kurumu olan medreselerde Arapça öğretim yapılırdı. Arapça dersinin temeli ise 'emsile-bina' idi. Arapça dil bilgisinde 'emsile' fiil çekimi ve örneklerini içerirken 'bina' ise fiillerin çatılarını içerirdi. Bu ders, medreseye yeni başlayan çocukları çok zordu. Fakat herkes bunları öğrenmek zorundaydı. Çünkü arapçanın temeli emsile bina idi ve cümle kurmanın yolu buradan geçiriyordu. Bu dersin zorluğundan ve hocaların titiz eğitiminden dolayı sınıfta kalan öğrenciler, eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmışlardır. Anne babalar bu durumdan o kadar bezdirmişlerdir ki “ Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur.” diye dert yanmışlardır.