Berat Kandili nedir? Anlamı ve önemi nasıl anlaşılır? 2021 Berat Kandili ne zaman? Kandilde hangi ibadetlere ağırlık verilmelidir? İslam’ın mübarek günlerinden biri olan bugünü hakkıyla ihya edilmek umuduyla derlediğimiz yazımızı okurlarımızın beğenisine sunuyoruz.
Şaban Ayı’nın 15. gecesi olan berat kandili, bu yıl 27 Mart Cumartesi gecesi ihya edilecektir. Kelime manası; ‘temize çıkmak, aklanmak, bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak’ olan berat, Kur’an-ı Kerim’de 25 yerde geçmektedir. Berat Kandili ise; Şaban ayının 15. gecesinde Müslümanların bu gecenin rahmetinden istifade edip günahlarından tevbe ederek, Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı yani berat edeceği umularak bu geceye “Berat gecesi” denmiştir.
Berat Kandilinin Önemi
Berat kandili, bir taraftan Şaban Ayı’nda bulunmasundan kaynaklanırken diğer yandan Efendimizin; “Bu benim ayım” demesinden kaynaklanmaktadır. Şaban, Allah Rasulü’nün, Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay olarak bilinmektedir.
Kurtuluş ve arınma gecesi olan Berat Gecesi, bütün günahlardan bağışlanıp kurtulmak için önemli bir fırsattır. Rabbimize yaklaşmak için ve O’na kendimizi, halimizi arz ederek hem fert, hem de ümmet olarak içinde bulunduğumuz perişan halden bizi kurtarması için bolca dua edebileceğimiz bir gecedir.
İnsanın yıllık planlamasının Allah tarafından çizildiği gecedir. bu anlamda Allah, kullarına çok muhteşem bir fırsat sunmaktadır. Berat, muhasebe ve murakebe günüdür.
Berat Kandiilinde Ne Oldu?
Allah azze ve celle Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur;
Apaçık Kitab’a andolsun; gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik, gerçekten biz uyaranlarız. Ki onda (o gecede) her hikmetli iş ayrılır. Duhan,1-3
Bazı alimlerimize göre Duhan suresşnde geçen bu mübarek gece, berat gecesine işaret etmektedir. Bu halde Kur'an'ın Berat gecesi Levh-i Mahfuz'dan dünya semasına indirilidiği, Kadie Gecesi^nde ise ayetlerin kısım kısım inmeye başladığı şeklinde yorumlanması mümkün. Ancak alimlerimizin bir kısmına göre ise surede bahsi geçen, Kadir Gecesi'dir. Bu iki görüşün arasını birleştiren alimler de mevcut. Onlara göre ise; Berat ile başlayıp Kadir Gecesi'ne kadar devam eden süredir.
Berat Gecesi’inde gerçekleşen 5 önemli olay:
Berat Kandilinin Önemi ve Fazileti
Beraat Kandili; kulun bir senelik ömründe yaşanacak tüm olaylların yazıldığı gece olar bilinir. Ölüm, doğum, rızık gibi olaylar bu gecede yazılmaktadır.
Kitabımız Kur'an'ın nazil olduğu, yani tüm olarak Levh-i Mahfuz'dan dünya semasına indirildiği gecedir. Peygamber efendimize eyderpey gelişi ise Kadir Gecesi'nde olur. Bazı alimlere göre kıblemizin Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram'a doğru çevrilmesi de Şaban Ayı'nın 15. gecesine denk gelir.
Peygamber efendimizin ümmetine olan şefkatini bu gecede de görmek mümkün;
Bir rivayete göre Peygamberimiz (sav); Şaban’ın 13. gecesi ümmeti hakkında şefaat niyaz etmiş; üçte biri verimiş. 14. gecesi niyaz etmiş; üçte ikisi verilmiş, 15. gecesi niyaz etmiş; hepsi verilmiştir. Ancak Allah c.c.'den, devenin kaçtığı gibi kaçanlar başka!
Zemzem kuyusunun bu gecede açık bir şekilde cağlayıp çoğalması da bu manaları kuvvetlendiren işaretlerden biri yorumlanmaktadır. (Hak Dini Kur an Dili, 5,4295)
Berat Kandili Hakkında Rivayetler
"Muhakkak ki, Allah (a.c) Şaban’ın 15. gecesinde rahmetiyle yetişip her şeyi kuşatır. Bütün mahlukatına mağfiret eder. Yalnızca müşrikler ve kalpleri düşmanlık hissiyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler müstesna." (İbni Mâce, İkame, 191.)
"Yüce Allah bu gece bütün Müslümanlara mağfiret buyurur, ancak kahin, sihirbaz yahut çok kin güden veya içkiye düşkün olan veya ana babasını inciten, yahut zinaya ısrarla devam eden müstesna." (et-Tergîb ve't-Terhib, 2.118.)
Bir Berat Gecesi’nde uyanıp da Resulullah (s.a.v)’i yanında bulamayan Hz. Aişe, Efendimizi aramış, Peygamberimizi Cennetü'l - Baki mezarlığında başını semaya kaldırmış halde bulmuş. Peygamberimiz (s.a.v) mübarek hanımına Berat Gecesinin faziletini şöyle anlatmış;
"Muhakkak ki, Allah Teala Şaban’ın 15. gecesinde dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Beni Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca insanları mağfiret eder." (Tirmizi, Savm:39.)
Berat Kandili fazileti ile ilgili Efendimiz (sav) şöyle buyurmuş;
Ali b. Ebu Talib’ten (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resulullah;
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman o gece ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü (geceden sonraki gündüz) oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah dünyaya en yakın göğe rahmeti ile tecelli eder, (o andan) fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu? Ona mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu? Onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu? Onu beladan kurtarayım. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?’ buyurur.” (İbn Mace, İkamet, 191)
Ebu Musa el-Eş’ari’nin nakline göre Rasulullah şöyle buyurmuş;
“Şüphesiz Allah, Şaban ayının on beşinci gecesi (kullarına rahmetle) bakar ve herkese mağfiret eder. Fakat kendisine şirk koşana veya kindarlara mağfiret etmez.” (İbn Mace, İkamet, 191)
Berat Kandili Mesajları
Berat kandili mesajı sünneti seniyyede pek yeri olmayan bir uygulama tarzıdır. Allah Rasulü ve ashabı bu şekilde birbirlerini tebrik etmemişler ve kutlamalar yapmamışlardır.
Hatırlatmak ve ihya edilmesi konusunda bir sevap elde etmek isteyerek mesaj atılması hususunda bir beis yıoktur, ancak ölçüyü kaçırarak geceyi ihya etmeye engel olacak uygulamalara girişilmemelidir.
Tüm Müslümanların #BeratKandili'ni tebrik ediyor ve bu mübarek geceyi günahlardan beraata ulaştıracak amellerle geçirmeyi Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.
— Alparslan Kuytul (@alparslankuytul) March 27, 2021
Kandiller Ne Zaman? İşte 2021 Tarihleri...
Bu yıl kandiller ne zamana denk geliyor? 2021 tarihlerini bilmek isteyenler için;
- Ragaip kandili: 18 Şubat 2021
- Miraç Kandili: 10 Mart 2021
- Berat kandili: 27 Mart 2021
- Kadir gecesi: 8 Mayıs 2021
- Mevlid kandili: 17 Ekim 2021