‘Beşli çete’ olarak nitelendirilen yandaş şirketler hisselerini satıyor. Limak’ın Uludağ Enerji’deki hisselerini İngiliz şirkete satmasının ardından Kalyon Enerji’nin hisseleri de Birleşik Arap Emirlikleri’ne satıldı. Kolin’in ardından Limak ve Mapa da 3’üncü Havalimanı’ndan çekilme hazırlığı yapıyor.
Kamuoyunda ‘beşli çete’ olarak tanımlanan şirketler arasına yer alan Kalyon Holding’e bağlı Kalyon Enerji de hisselerini sattı. Yönetiminde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed Al Nahyan’ın bulunduğu Abu Dhabi’li IHC, yenilenebilir enerji üretim faaliyetleri yürüten Kalyon Enerji’nin yüzde 50’sini 1.8 milyar dirheme, yani yaklaşık 490 milyon dolara satın aldı.
IHC tarafından yayımlanan bültende, satın almanın yenilenebilir enerji alanında büyüme hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade edildi. Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar’da kısmen devreye alınmış 1,000 MW gücünde güneş santrali ve çeşitli illerde başka güneş ve hidro elektrik santralleri bulunuyor.
LİMAK DA SATTI
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yemin olsun ki kaçacak delik bulamayacaksınız” dediği, AKP iktidarı döneminde kamudan aldıkları milyarlarca liralık ihalelerle ve garantili projelerle hızla büyüyen Beşli Çete’nin ilk hisse satışı da değil bu.
Daha önce de onursal başkanlığını Nihat Özdemir’in yaptığı Limak Holding, Limak Uludağ Perakende Elektrik Satış Şirketi’nin hisseleri satmıştı. Geçen yıl Limak Uludağ Perakende Elektrik Satış A.Ş.’nin tek hissedarı olan Uluğ Enerji Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri A.Ş.’nin paylarının tamamının devri için hisse satış sözleşmesi, 30 Eylül 2021 tarihinde imzalandı.
Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinin bulunduğu Uludağ bölgesinde elektrik dağıtım ve perakende satış faaliyetlerini sürdüren şirketin hisseleri Actis isimli İngiliz şirkete satıldı. Hisse satış sözleşmesi, 30 Eylül 2021 tarihinde imzalandı.
Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, söz konusu hisse satış anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yaklaşık 1 yıldan bu yana İngiliz yatırım fonu Actis ile Uludağ Elektrik’in hisselerinin devri için yaptığımız görüşmeleri tamamladık ve hisse devir sözleşmesini imzaladık. Yapılan bu anlaşmanın, özellikle altyapı yatırımlarında yabancı yatırımcıların Türkiye’nin potansiyeline olan ilgisinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
HAVALİMANINDAN DA ÇEKİLDİLER
Uzmanların tüm itirazına rağmen inşa edilen İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA Havalimanları İşletmeleri Şirketi, İstanbul Havalimanı’nın yapımı ve işletmesi için eşit payla 2013 yılında kurulmuştu. Şirketi kuran beş ortak ise Beşli Çete içerisindeki şirketlerden oluşuyordu. 2019 yılında Kolin inşaat yüzde 20 hissesini Kalyon ve Cengiz’e satmıştı.
Geçen aylarda ise Limak Yatırım Holding ve Mapa İnşaat, İstanbul Havalimanı’ndaki hisselerini diğer ortaklara satmak için anlaşmaya vardı. satış işlemlerinin sonrasında Kalyon İnşaat yüzde 55, Cengiz İnşaat yüzde 45 hisseye sahip olacak. İşlemlerin tamamlanması için Rekabet Kurumu’nun onayı beklendiği belirtiliyor.
CENGİZ’İN İNGİLETERE’DEKİ SERVETİ
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından paylaşılan Pandora Belgeleri’ne göre Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz, Britanya Virjin Adaları (BVI) merkezli MEFA Cengiz Limited şirketinin de sahibi. Pandora Papers’a göre Cengiz Ailesi, MEFA Cengiz Limited şirketi üzerinden, “düşük vergili” ev alıyor. Trident Trust’ın kayıtlarına göre 2011 yılında Londra’da Brompton Road’da alınan ev için 3 milyon 750 bin pound ödendi.
ICIJ tarafından 2016 yılında yayınlanan Panama Papers sızıntılarında da Mehmet Cengiz’in Panama merkezli hukuk şirketi Mossack Fonseca’nın (MossFon) müşterilerinden biri olduğu ortaya çıkmıştı. Niue ve Britanya Virjin Adaları’nda toplam altı tane offshore şirketi bulunan Cengiz’in, servetini aktardığı bu şirketler aracılığıyla alım-satım, piyasa araştırması, danışmanlık hizmeti ya da gümrük anlaşması yaptığı MossFon kayıtlarına yansımıştı.
Yine belgelerde Mehmet Cengiz’in kardeşi Ekrem Cengiz ile birlikte, Ankara merkezli Digital İnternet Hizmetleri adlı şirketin gizli sahibi iken bu şirket üzerinden Britanya Virjin Adaları’ndaki şirketi Digital European Company Ltd’ye para aktardığı görülüyordu.