• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • Beyrut patlamasını soruşturan yargıcı protesto edenlere ateş açıldı: En az 6 ölü, onlarca yaralı

Beyrut patlamasını soruşturan yargıcı protesto edenlere ateş açıldı: En az 6 ölü, onlarca yaralı

2020'de 250'den fazla kişinin öldüğü ve 7 binden fazla kişinin de yaralandığı Beyrut Limanı'ndaki patlama soruşturması, giderek büyüyen soruna dönüştü. Soruşturmayı siyasallaştırmakla suçladıkları yargıcı protesto etmek isteyen Hizbullah yanlısı kişilere yönelik düzenlenen kanlı saldırıda çok sayıda kişi öldü ya da yaralandı.

Beyrut patlamasını soruşturan yargıcı protesto edenlere ateş açıldı: En az 6 ölü, onlarca yaralı
14 Eki 2021 17:40:19

Lübnan'ın devasa sorunlarını katmerleyen Ağustos 2020'deki Beyrut Limanı patlamasını soruşturan yargıca Hizbullah'ın yönelttiği eleştiriler yeni bir siyasi kriz yaratırken, 'yargıcın soruşturmayı siyasallaştırmasını' protesto için Adalet Sarayı'na yürüyen göstericilere ateş açıldı.

En az 6 ölü, 60 yaralı: Evinde oturan kadına da kurşun isabet etti

Beyrut'un Tayune ilçesinde göstericilere keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını açıklayan Lübnan ordusundan kaynaklar, ilkin en az 4 ölü, 12 yaralı olduğunu, kurbanlar içinden bir kadının evinde otururken kurşun isabet etmesi sonucu can verdiğini söyledi. Ardından Hizbullah'a yakın el Meyadin kanalı, en az 6 ölü, 60'dan fazla yaralı haberini geçti. Hastane kaynaklarına göre 12 yaralının durumu ağır. Daha sonra İçişleri Bakanlığı, 6 kişinin öldüğünü doğruladı.

Ordundan silahlı kişileri vurma uyarısı

Protestoculara silahlı saldırı düzenleyenlerin peşine düştüğünü açıklayan Lübnan ordusu, 'Beyrut'ta kimi silahla ateş ederken görürse vuracağı' uyarısını yaptı. Ateş açılan binalara askeri operasyon düzenleyen ordunun keskin nişancılardan en az birini yakaladığı haberi geldi.

'Keskin nişancılar ateş etmeyi sürdürdü'

Saldırı, Adalet Sarayı'na protestoya gidenlere Ayn el Remmaneh semtinde kavşaktan geçerken ateş açılmasıyla başladı. El Meyadin kanalına göre, binalardan birinde bulunan keskin nişancılar sokaktakilere ateş etmeyi sürdürdü. Koşarak kaçmaya ve güvenli bir yere saklanmaya çalışan insanların görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı.

Uzun süren çatışmalar çıktı

Lübnan televizyonu, tüfek ve ağır silahlar taşıyan kimliği belirsiz erkeklerin görüntülerini yayımladı. Keskin nişancıların ateş açmasına RPG'lerle yanıt verilmesiyle saatlerce süren çatışmalara sahne olan bölgenin yakınlarında en az 2 patlama meydana geldiği de belirtildi.

'Protestocuları başlarından vurdular'

Bugün kanlı saldırının ardından ortak açıklama yapan Şii partiler Hizbullah ile Emel, 'Beyrut'taki çatılardan keskin nişancılarla ateş açan silahlı grupların protestocuları başlarından hedef aldıklarını' söyledi. 'Amacın ülkeyi çekişmeye sürüklemek olduğunu' belirterek destekçilerine 'sükunet' çağrısı yapan iki parti, orduyu da 'faillerin yakalanması için süratle müdahalede bulunmaya' davet etti.

Hizbullah, Falanjistleri sorumlu tuttu

Ardından bir açıklama daha yapan Hizbullah, iç savaş döneminde Sabra ve Şatilla katliamlarını da düzenleyen İsrail destekli aşırı sağcı Falanjistleri temsil eden Lübnan Güçleri'ni sorumlu tuttu. Açıklamada, bugünkü saldırıyı Maruni Hıristiyanların ikinci büyük partisi 'Lübnan Güçleri'ne bağlı silahlı kişilerin düzenlediği, keskin nişancıların insanları öldürmek amacıyla ateş açtığı' dile getirildi. Silahlı güçlere ve eğitim kamplarına sahip olmaya devam eden Lübnan Güçleri'ne liderlik eden Semir Ceca, sıkı bir Suriye karşıtı, Batı ve İsrail yanlısı olarak İsrail işgal-ilhakına karşı direnişe öncülük eden Hizbullah'ın silahsızlanması taleplerinde ısrarcı.


0 Yorum

Yorum Yaz