BD Başkanı Joe Biden, dün hükümetin öğrenci kredi geri ödemelerine af uygulayacağını açıkladı ve 2020 yılında başkanlık seçimlerinde verdiği sözlerden birini daha yerine getirmiş oldu.
Kararın ardından, bazı ekonomistler bu durumun enflasyonu daha da yükseltebileceğini ifade ederken, Cumhuriyetçi kongre üyeleri de başkanın yasal olarak bu borçları silme yetkisi olup olmadığını sorguladı.
Yıllık geliri 125 bin doların altında olan kişilerin borçları 10 bin dolara kadar, daha düşük gelirli öğrencilerin yararlandığı düşük faizli Pell Grants kredisini almış olan kişilerin borçları ise 20 bin dolara kadar silinecek.
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu kararın, ülkenin enflasyon ile mücadelesine yeni bir zorluk ekleyeceğini belirten ekonomistlere göre borç affı nedeniyle gayrimenkul alımı ve diğer yüksek harcamalara yöneltilebilecek olan yeni tüketici harcamaları için milyarlarca dolar açığa çıkmış olacak.
Biden, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada atılan adımın “en çok ihtiyaç duyan aileler için… özellikle pandemiden ağır etkilenen çalışan ve orta sınıf insanlar için” olduğunu ifade etti.
Biden, eski başkan Donald Trump görevdeyken kabul edilen vergi indirimine atıfta bulunarak “Hiçbir zaman çalışan Amerikalılara ve orta sınıfa yardım ettiğim için özür dilemeyeceğim, hele de varlıklı Amerikalılara ve büyük şirketlere fayda sağlayan 2 trilyon dolarlık bir vergi indirimine oy veren insanlardan” dedi.
New York Fed tarafından derlenen çalışmaya göre her öğrenci için 10 bin dolar değerinde borç affı uygulanması toplam 321 milyar dolara denk gelecek ve 11.8 milyon kişinin yani kredi çekenlerin yüzde 31’inin borçları tamamen silecek.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi ise öğrenciyken kredi çekenlerden 43 milyon kadarının borç affı planından yararlanabileceğini, 20 milyonunun ise borçlarının tamamen silinebileceğini belirtti.