"Space.com" internet sitesinde yer alan habere göre, Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Trace Gaz Uydusu (TGU), Mars'ın atmosferinde zümrüt yeşili bir parıltının yayıldığını tespit etti.
Uydunun bulgusunu kayda geçiren Belçika'nın Liege Üniversitesinden gökbilimci Jean-Claude Gerard, Dünya'nın karanlıkta kalan kısmında atmosferde görülen, oksijen atomlarının belirli bir ışık dalga boyunu yaymasından kaynaklandığı sanılan yeşil ışığın Dünya dışında ilk kez gözlemlediğini belirtti.
"40 yıldır tahmin ediliyordu"
Gerard "Parlamanın Mars'ta olduğu yaklaşık 40 yıldır tahmin ediliyordu. TGU sayesinde bunu keşfettik" dedi.
Yeşil ışık yaymanın oksijen moleküllerinin karakteri olduğuna dikkati çeken Gerard, "Kuzey ve Güney Işıkları" adı verilen auroraların da Güneş'ten yayılan elektrik yüklü parçacıkların atmosferin üst kesimlerindeki moleküllere çarpmasıyla oluştuğunu anımsattı.
Ancak gece yaşanan parlama daha farklı. Gece Aydınlığı (Nightglow) adı verilen bu parlamada, güneş ışığı havadaki atom ve moleküllerle etkileşime giriyor bu da ince ancak devamlı bir parlama sağlıyor.
Dünya'da bu parlamayı gözlemlemek zor çünkü belirli bir açının sağlanması gerekiyor. Bu nedenle Dünya'daki yeşil renkli gece aydınlığını gösteren en iyi görüntüler Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar tarafından çekiliyor.
Gerard ve meslektaşları, Mars'taki ışığın gezegenin atmosferinin yüzde 95'ini oluşturan karbondioksit gazlarının atmosferin üst kesimlerinde parçalanması ve karbonmonoksit ile oksijen olarak ayrışması sonucu oluştuğunu tahmin ediyor.
Trace Gaz Uydusu Mars'ın yörüngesinde Ekim 2016'dan beri dönüyor.