Bilim insanları tekrarlayan birden fazla sinyalin evreni katederek dünyaya geldiğini söylüyor.
Araştırmacılar teleskop aracılığıyla dünyaya ulaşan ve tekrarlayan 8 enerji patlaması, ya da diğer adıyla hızlı radyo patlaması (FRB) tespit etti.
Bu keşif, gizemli sinyallerin kaynağını bulmaya çalışan araştırmacılar için büyük bir adım olabilir.
FRB'yi ilk defa 2007'de tespit eden bilim insanları o günden bu yana onlarcasını gözlemlediler. Ancak bunlardan yalnızca ikisi tekrarlıyordu.
Tekrarlayan FRB'ler, araştırmacılara kaynakları tespit etme ve daha detaylı inceleme şansı tanıdığı için çok değerli. Bu yüzden keşfedilen 8 yeni tekrarlayan patlama, bunların kaynağını tespit etmeye çalışan araştırmacılar için bir hazine değerinde.
Diğer yandan kaynaklar bize şaşırtıcı derecede yakın olabilir. Araştırmacılar kaynaklardan birinin Samanyolu'muza komşu bir galakside olabileceğini belirtse de tedbirli davranıyor; patlamalar hakkında daha fazlasını öğrenmek daha fazla çalışma gerektiriyor.
Yeni veriler, bilim insanlarının FRB'lere ışık tutacağını umduğu Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi isimli teleskoptan geliyor. Arxiv'de yayımlanan yeni makalede, bahsi geçen 8 yeni FRB'nin keşfiyle bu umutlar gerçek oldu.
FRB'lerin nereden geldiğini veya tam olarak ne olduğunu kimse bilmiyor. Patlamaların yüksek yoğunluğu, ekstrem bir olaydan kaynaklandığına işaret ediyor - bu kara deliğe düşen bir yıldızdan, uzaylılar tarafından kozmos boyunca gönderilen bir mesaja kadar her şey olabilir.
Bilim insanları patlamaların kaynağını araştırıp bulabilmek adına, daha fazlasını tespit edip detaylıca incelemeye çalışıyor. Tekrarlanan patlamalar çok daha net bir şekilde incelenebildiği için bunun anahtarı olabilir.
Kesinleştirilen iki patlamaya ek olarak, diğer araştırmacılar henüz hakemli dergilerde duyurulmamış iki patlama daha olduğunu belirtiyor. Böylelikle, tespit edilen patlama sayısını üçe katlayan bu son keşif, patlamaların nereden geldiğine dair daha detaylı çalışmalara ön ayak oluyor.