Birleşmiş Milletler’den İşgalci İsrail’e Golan Tepeleri Çağrısı

Tasarıda, zorla toprak kazanımının uluslararası hukuka aykırı olduğu ve işgalci İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nden çekilmesi gerektiği ifade edildi.

Eklenme Tarihi: 04 Ara 2024
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 04 Ara 2024
Birleşmiş Milletler’den İşgalci İsrail’e Golan Tepeleri Çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, işgalci İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki varlığını eleştiren bir karar tasarısını kabul etti. Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen tarafından sunulan tasarı, 97 "evet", 8 "hayır" ve 64 "çekimser" oyla kabul edildi.

Tasarıda, zorla toprak elde etmenin uluslararası hukuka ve BM Şartı’na aykırı olduğu vurgulanarak, işgalci İsrail'in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nden çekilmesi talep edildi. Ayrıca, işgalci İsrail’in 1981 yılında çıkardığı ve Golan Tepeleri’nde kendi yasal sistemini uygulamaya yönelik kararının hükümsüz olduğu belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 497 sayılı kararıyla İsrail’in bu faaliyetlerinin yasa dışı olduğu vurgulanırken, Golan Tepeleri’ndeki işgalin, bölgede kalıcı ve kapsamlı barışın önünde ciddi bir engel teşkil ettiği ifade edildi.

Kararda, işgalci İsrail’e, Suriye ve Lübnan’la yeniden müzakere masasına oturma çağrısı yapılarak, uluslararası topluma da bölgedeki barış sürecini yeniden başlatmak için çaba gösterme çağrısında bulunuldu. BM Genel Sekreteri’ne ise kararın uygulanmasına dair Genel Kurul’u bilgilendirme görevi verildi.