BM: Beyrut Limanı'ndaki patlamada en az 34 mülteci öldü, 7 kayıp var

BM yetkilisi 20'si ağır, 124 mültecinin de yaralandığı bilgisini verdi

Eklenme Tarihi: 11 Ağu 2020
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
BM: Beyrut Limanı'ndaki patlamada en az 34 mülteci öldü, 7 kayıp var

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen şiddetli patlamada en az 34 mültecinin yaşamını yitirdiğini, 7'sinin de kayıp olduğunu bildirdi.

BMMYK Sözcüsü Babar Baloch, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen ve şu ana kadar ölü sayısının 171'e ulaştığı "ölümcül" ve "yıkıcı" patlamadan üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Patlamada en az 34 mültecinin yaşamını yitirdiği, 7'sinin kayıp olduğu ve 20'si ağır, 124 mültecinin de yaralandığı bilgisini paylaşan Baloch, "Sahadaki ekiplerimiz hala çıkan haberleri doğrulamaya çalışıyor ve Beyrut'un yaklaşık 200 bin kişilik mülteci nüfusu arasındaki ölü sayısının daha da artmasından korkuyoruz. Bu patlama, milliyeti veya statüsü ne olursa olsun herkesi etkiledi" ifadelerini kullandı.

Baloch, patlamanın ardından ayrım gözetmeksizin bölgedeki Lübnanlılar, mülteciler ve göçmen işçilere yönelik acil yardımda bulunduklarını, daha çok "barınak" ve "korumaya" ihtiyaç duyanlara odaklandıklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise katıldığı bir brifingdeki konuşmasında patlamanın, Lübnan'ın halihazırda ekonomik zorluklar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zor günler yaşadığı bir dönemde meydana geldiğini vurgulamıştı.

Lübnan halkıyla "tam dayanışma içinde" olduklarını vurgulayan Guterres, "Lübnan'ı mümkün olan her şekilde desteklemeyi sürdüreceğiz" demişti.

Yaklaşık 6 bin kişi yaralandı

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 163 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6 bin kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı'ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme gelmişti.