BM Esed ile İşbirliği Yapıyor

Suriye'de faaliyet gösteren BM kurumları, açlıktan kırılan kuşatma altındaki bölgelere ulaşmak yerine Esed'le işbirliği yapıyor.

Eklenme Tarihi: 08 Nis 2016
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
BM Esed ile İşbirliği Yapıyor

Kuşatma altındaki Deraya kentinden kamuyouna açık mektup gönderen 47 kadın, kısa süre içerisinde çocukları ve yakınlarının açlıktan ölmesinden korktuklarını söyledi. Üç yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında olan Suriye'nin Deraya kentindeki kadınlar, yayınladıkları açık mektupta, yakın zamanda yardım gelmezse çocuklarının ve yakınlarının açlıktan ölmelerine şahitlik etmek üzere oldukları konusunda uyarıda bulundu. Mektup “Yakın ve uzak, mektubu gören herkese, acil desteğe ihtiyacımız olduğu noktasında sesleniyoruz" şeklinde devam ediyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, bu hafta yaptığı açıklamada, 8 bin nüfuslu ve yardım depolarına birkaç kilometre uzaklığındaki Deraya kentine, Birleşmiş Milletler'den bir kırıntı gıda yardımı bile ulaşmadığını söyledi.

TAKDİR ESED REJİMİNİN

Esed rejimi, kuşatma ve açlık politikasını BM gözetiminde sürdürüyor. Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı İnsani İlişkiler Koordinasyonu (OCHA), “kuşatma" ya da “kuşatma altında" bulunan bölgelerin tanımlanmasını Esed rejiminin takdirine bıraktı. OCHA'nın koordinatörlerinden Yakub el Hillo ve Kevin Kennedy, Suriye rejiminin itirazlarını esas alarak “kuşatma" ya da “kuşatma altında" bulunan nüfusa dair en ufak bir ifadeyi dahi belgelerden sildi. Eğer bir bölgeye son üç ay boyunca içinde bir aylık yardım malzemesi ulaştıysa, “kuşatma altında" değil “ulaşımı zor bölge" olarak tanımlandı.

KUŞATMA ALTINDAKİLERİN SAYISI GİZLENDİ

ABD Dış İlişkiler Konseyi'ne bağlı Foreign Affairs dergisinde yayımlanan Annie Sparrow imzalı yazıda, Şam'daki beş yıldızlı Four Seasons Otel'indeki konforlu ofiste çalışan OCHA yetkileri, kuşatma altındaki insanların sayısını gizlemekle de suçlandı. BM ofisi, Şam'da 393 bin 700 kişinin kuşatma altında olduğunu ileri sürerken Kuşatma İzleme Organizasyonu (Siege Watch) bu sayının bir milyondan fazla olduğunu açıkladı. Sparrow'un yazısında iki rakam arasındaki tutarsızlığın OCHA'nın Şam'da kalma isteğiyle ilişkili olduğunu vurguladı. 2011'den beri Suriye'de ortalama yaşam süresi 70.5'ten 55.4'e düştü. Bu rakam, şu anda Afganistan ya da Sudan'ın ortalamalarından bile düşük. Çünkü yardım kuruluşları, acil ihtiyaç içinde olan bölgelere ulaşmaktansa Esed rejimiyle çalışmaya öncelik verdiler. Sparrow, OCHA; Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Programı ve UNICEF gibi diğer BM ajanslarının bu trajedide pay sahibi olduğunu belirtti.

Çocuklar mayınlara terk edildi

Suriye'de ateşkesin mayın temizleme olanağına kapı açmasına rağmen BM ajanslarının rejimle iyi ilişkileri sürdürme isteği nedeniyle Suriyeli çocuklar mayınların hedefi oluyor. BM Mayın Eylem Servisi (UNMAS) 2016'da Halep ve İdlip'te mayın temizlemesi için çıkarılan BM Güvenlik Konseyi kararına ve 32 milyon dolarlık ödeneğe rağmen rejimin talebi üzerine mayın temizleme ekibi dağıtıldı. Öte yandan 29 Martta üç Suriyeli çocuk mayınların hedefi oldu. 6 ve 7 yaşındaki Ali ve Wassim Dalati kardeşler ile arkadaşları Josef Ammar (7) okuldan dönerken oyuncak sandıkları mayınla oynamaya başladılar. Mayının patlaması sonucu Josef hayatını kaybederken Wassim'in bacakları sakatlanmış Ali de kafa yaralanması ve abdomnal kanamayla ölümden dönmüştü.