Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nin, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR), kamusal alanda yüzün gizlenmesi ile ilgili 11 Ekim 2010 Fransız yasasına itiraz etmeye hazırlanıyor. La croix gazetesinin açıklamalarına göre; komite, Fransız mevzuatının “din özgürlüğünü” ihlal ettiğini ve kadınlara karşı “ayrımcılık” yarattığına dair iki kadının başvurusunu araştırıp itiraz edecek.
Geçtiğimiz yaz, uzmanlar, Faslı çalışanın işbaşında peçesini çıkarmayı reddettikten sonra 2008 yılında ciddi bir suistimal görerek “Bebek-Loup” kreşinden kovulan Fatima Atif davasıyla ilgili bulgularını ortaya koymuştu. Fatima Atif'in görevden alınması da Yargıtay tarafından 2014 yılında onaylanmıştı. Ancak, Ağustos ayında, Komite'nin avukatları, “ işyerinde başörtüsü yasağının, dinini açıklama özgürlüğü hakkının kullanılmasına müdahale teşkil ettiğini ” kabul etmiştir. Ayrıca, bir anaokulu eğitimcisinin başörtüsü takmasının çocukların ve ebeveynlerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği sonucuna varmak için yeterli gerekçe sunmadığını açıklamıştı.
Kısıtlama gücü yok
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nin görevi 1966 tarihli Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'ni korumaktır. Komitenin uzmanları, Mısır'dan İsrail'e Birleşmiş Milletler'e kadar çok çeşitli ülkelerden oluşmaktadır.
Fransa, kamu hukuku profesörü Olivier de Frouville tarafından temsil edilmektedir. Son zamanlarda, Olivier de Frouville, eski Brezilya cumhurbaşkanı Lula'nın devrilmesi, Çin'in Uygur Müslümanlarının gözaltına alınması veya Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hakların ihlali gibi sıcak konularda giderek daha fazla baskı yapıyor. Komite her zaman fikir verirken, herhangi bir kısıtlama gücüne sahip değil. Bu yüzden tavsiyeleri neredeyse hiç saygı görmüyor. Bu yüzden, İnsan Hakları Komitesinin burka hakkında tespitleri, Fransız yasalarının zorunlu bir şekilde değiştirilmesini gerektirmeyecektir.