BM: İran, Nükleer Anlaşmadaki Bir Sınırı Daha Geçti

BM, İran'ın, 2015 yılında batılı ülkelerle yaptığı nükleer anlaşmada yer alan bir maddeyi daha ihlal ettiği ve nükleer ağır su stokunun 130 tonu geçtiğini belirtti.

Eklenme Tarihi: 19 Kas 2019
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
BM: İran, Nükleer Anlaşmadaki Bir Sınırı Daha Geçti

İran, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya ile 2015 yılında "nükleer silahsızlandırma" anlaşması yapmış ancak ABD Başkanı Donald Trump 2018 Mayıs'ında, tek taraflı olarak bu anlaşmadan çekilmişti.

BM yetkilileri Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın verilerine dayanarak, 16 Kasım 2019 tarihinde Tahran yönetiminin kendilerini bilgilendirdiğini ve İran'a ait ağır su stokunun 131.5 tona ulaştığını duyurdu.

Tahran yönetimi kasım ayı başlarında nükleer anlaşmadan uzaklaşma eyleminin dördüncü adımını başlatmış, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kum kentindeki Fordo Nükleer Tesisi'nde uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlere gaz enjekte etmeye başlanacağını açıklamıştı.

Atom reaktörlerinde yakıt olarak kullanılan zenginleştirilmiş uranyum, nükleer silah yapımında da kullanılıyor. Tahran yönetimiyle yapılan anlaşma gereği bu santrifüjler boşaltılmıştı.