Birleşmiş Milletler (BM) biyoçeşitlilik bölümü başkanına göre yabani hayvan pazarlarına uluslararası yasak getirmek, gelecekte koronavirüs benzeri salgınların ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Kovid-19 salgınının, Çin'in merkezi Vuhan şehrindeki deniz ürünleri pazarından kaynaklandığı, virüsün burada satılan hayvanlarla temas eden pazarcılara bulaştığı düşünülüyor.
2002 ve 2003 yılları arasında 8 binden fazla kişiye bulaşan ağır akut solunum sendromu (SARS) da dahil daha önceki salgınlar, hayvanlardan insanlara geçerek başlamıştı.
BM Biyolojik Çeşitlilik Bölümü Genel Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, insan tüketimi için canlı hayvanların satıldığı pazarların yasaklanmasının yeni salgın hastalıkların yayılmasını önleyebileceğini söyledi. Bununla birlikte, bu tür kısıtlamaların sadece doğru koşullarda uygulanması gerektiğini ekledi.
Guardian'a konuşan Mrema, "Aldığımız mesaj, biz doğayla ilgilenmezsek doğanın bizimle ilgileneceğini gösteriyor" dedi.
Çin'in ve bazı ülkelerin yaptığı gibi canlı hayvan pazarlarını yasaklamak iyi olabilir. Ancak özellikle Afrika'da, düşük gelirli kırsal bölgelerdeki toplulukları, orada yaşayan milyonlarca kişinin geçimini sürdürmek için vahşi hayvanlara bağlı olduğunu da hatırlamalıyız. Bu topluluklar için alternatifler oluşturmadığımız sürece, yakın zamanda bazı türleri çoktan yok olmanın eşiğine getiren yasadışı vahşi hayvan ticaretinin başlaması tehlikesi söz konusu olabilir.
Çin bu yıl koronavirüsün yayılmasıyla mücadele etmeye çalışırken halkın yabani hayvan yemesini ve yemek amacıyla alıp satmasını yasaklamıştı.
Hayvanlara yardım kuruluşu Humane Society International (HSI), bu yasağın dünya çapında kalıcı bir uygulama haline gelmesi için çağrı yaptı.
Kuruluşun başkanı Jeffrey Flocken, "Vahşi hayvanları yakalamak ve tüketmek, yüz binlerce hayvanın çok fazla acı çekmesine neden olan küresel bir ticaret ve buna, tehlikedeki vahşi hayvan türlerini yok olmanın eşiğine getirecek şekilde satmak da dahil" dedi.
Bu ticaret ayrıca mevcut koronavirüs, şiddetli akut solunum sendromu ve ölümcül kuş gribi gibi küresel sağlık krizlerine de yol açabiliyor. Dünyanın her yerinde, özellikle Asya ve Afrika'da yabani hayvan pazarları yaygın ve gelecekte salgınlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Çevre uzmanları, doğal yaşam alanlarına ve yabani hayvanlara yönelik mevcut uygulamaların insanlara bulaşacak salgınların ortaya çıkmasına sebep olabileceği konusunda uyardı.
Harvard Üniversitesi'nde Çevresel Sağlık Bölümü'nde araştırma görevlisi Dr. Samuel Myers, geçen ay The Independent'a şunları söylemişti:
Diğer hayvanlar, birçoğuna henüz maruz kalmadığımız muazzam bir patojen rezervine sahip.
Myers, Vuhan'daki canlı hayvan pazarlarında, "kafeslerde canlı duran, hepsi birbirlerine ve insanlara doğal hayatta asla karşılaşmayacağınız kadar yakın, olağanüstü sayıda egzotik tür bulunduğunu" söylemişti.
Planetary Health Alliance'ın direktörü Dr. Samuel Myers şöyle devam etmişti:
Bir patojen hayvanlardan insanlara geçince hava yoluyla hızla dünyaya yayılma kapasitesine sahip.
Kovid-19, SARS ve MERS gibi koronavirüslerin yanı sıra HIV ve Ebola salgınlarının da hayvandan insana bulaşarak başladığı düşünülüyor.
Koronavirüs dünya çapında bir milyon 250 binden fazla kişiye bulaştı ve 69 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.