BM: Ukrayna'daki savaş 11 ila 19 milyon kişinin daha kronik açlığa mahkum olmasına neden olabilir

FAO yetkilisi BenBelhassen "Başta buğday olmak üzere sebze yağları ve ayçiçek yağı konusunda ithalata yüksek oranda bel bağlamalarından dolayı Afrika'nın yakın doğusunda ve kuzeyinde bulunan ülkeler bu durumdan en fazla etkilenenler" dedi

Eklenme Tarihi: 10 Haz 2022
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
BM: Ukrayna'daki savaş 11 ila 19 milyon kişinin daha kronik açlığa mahkum olmasına neden olabilir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ukrayna ve Rusya'dan ihraç edilen buğday ve diğer tarım ürünlerinde yaşanan düşüş nedeniyle, milyonlarca kişinin daha kronik açlık ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan FAO yetkilisi Boubaker BenBelhassen savaşın "2022/23 yılı için 11 ila 19 milyon insanın daha kronik açlık ile karşı karşıya kalmasına" neden olabileceğini söyledi.

BenBelhassen, bu öncü tahminlerin Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştirilen ihracattaki düşüş baz alınarak hesaplandığını ifade etti.

BenBelhassen "Başta buğday olmak üzere sebze yağları ve ayçiçek yağı konusunda ithalata yüksek oranda bel bağlamalarından dolayı Afrika'nın yakın doğusunda ve kuzeyinde bulunan ülkeler bu durumdan en fazla etkilenenler" dedi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş hububat, yemek pişirmede kullanılan yağlar, yakıt ve gübre fiyatlarının artmasına neden olarak küresel gıda krizinin tırmanmasına yol açmıştı.

Tarım girdilerindeki fiyat artışı gıda güvenliğini tehdit edebilir

FAO'nun dün yayımlanan raporunda gübre gibi tarım girdilerindeki fiyat artışının çiftçileri üretimde artışa gitmekten caydırabileceği ve gelişmemiş ülkelerin ithalat faturasını artırarak gıda güvenliklerini tehdit edebileceği belirtilmişti.

Raporda, çiftçilerin girdi masraflarını hesaplayan endeksin rekor yüksek seviyeye tırmandığı ve bu artışın geçen sene gıda fiyatlarında yaşanan artışın üzerinde olduğu bilgisi yer almıştı.