BM: Yardıma muhtaç Suriyelilerin sayısı hiç bu kadar fazla olmamıştı

Eklenme Tarihi: 26 Şub 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
BM: Yardıma muhtaç Suriyelilerin sayısı hiç bu kadar fazla olmamıştı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana her zamankinden daha çok sayıda Suriyelinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, BM Güvenlik Konseyi'nde dün yaptığı açıklamada ülkede 14,6 milyon kişinin bu yıl yardıma gereksinim duyduğunu söyledi. Bu sayı, geçen seneye göre yüzde 9, 2020'ye göre yüzde 32'lik bir artış anlamına geliyor.

12 milyon Suriyelinin gıdaya ya sınırlı ya da hiç erişemediğini söyleyen Msuya, "Bu bizim stratejimiz olamaz" diye konuştu:

Suriye ekonomisi gittikçe kötüleşiyor. Gıda maliyetleri artmaya devam ediyor ve insanlar aç kalıyor. Beş kişilik bir aileyi sadece temel ürünlerle beslemenin maliyeti geçen yıl neredeyse iki katına çıktı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ayrıca Suriye'ye bağış yapılmasını istedi:

Daha fazla finansmana ihtiyacımız var. Hem kayat kurtaran çalışmalarımızı hem de iyileştirme programını da büyütmemiz gerekiyor. Ama en önemlisi Suriyelilerin barışa ihtiyacı var.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen da konseyde bir açıklama yaptı. Pedersen, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarının Suriye krizinin barışçıl çözümünü engellemesinden endişelendiğini söyledi.

Pedersen ayrıca Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının yedincisinin BM'nin desteğiyle 21 Mart'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacağını bildirdi.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşta 500 bini aşkın kişi yaşamını yitirirken yaklaşık 11,5 milyon kişi yerinden edildi.

Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri, ülkedeki Suriye'deki kaosu sona erdirmeye yönelik siyasi çözüm arayışlarının en önemli unsurlarından biri.

Suriye hükümetinden, muhaliflerden ve BM'nin seçtiği kişilerden oluşan 150 üyenin katılımıyla 30 Ekim 2019'da başlayan ve 1 Kasım 2019'da sona eren açılış toplantılarının ardından Suriye Anayasa Komitesi'nin "Küçük Grup" diye adlandırılan 45 kişilik alt komisyonu, Ekim 2021'de BM Cenevre Ofisi'nde altıncı tur görüşmelerini gerçekleştirmişti.

Ancak buradan da sahadaki durumu çok etkileyen bir sonuç çıkmamıştı.