BM'den Lübnan Ordusuna 17 Milyon Avroluk Destek

Birleşmiş Milletler, Lübnan ordusuna eğitim ve teçhizat desteği amacıyla 17 milyon avro kaynak sağlayacak.

Eklenme Tarihi: 26 Nis 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Nis 2025
BM'den Lübnan Ordusuna 17 Milyon Avroluk Destek

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Joseph Avn, başkent Beyrut'un doğusundaki Baabda Sarayı'nda UNITAR (BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü) Barış Bölümü Müdürü Evariste Karambizi'yi kabul etti.

Görüşmede, UNITAR'ın teçhizat, lojistik ve eğitim alanlarında Lübnan dahil bazı ülkelere sağladığı destekler ele alındı. Karambizi, UNITAR'ın Lübnan ordusuna 17 milyon avro tutarında destek sağlayacağını, bu kaynağın ülkenin güneyinde görevlendirilecek 4 bin 500 askerin eğitim ve teçhizat ihtiyaçları için kullanılacağını belirtti.

Karambizi, desteğin amacının, Lübnan ordusunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararını uygulamakla görevli olduğu güney bölgelerde istikrarı sağlamaya katkı sunmak olduğunu vurguladı. Ayrıca, Lübnan'a ilerleyen süreçte başka yardımların da yapılabileceğini ifade etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ise ülkesine sağlanan desteklerden dolayı UNITAR'a teşekkür etti.

Öte yandan, işgalci İsrail ile Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen işgalci İsrail sık sık bu anlaşmayı ihlal etmeye devam ediyor. BMGK, Lübnan ile işgalci İsrail arasında 12 Temmuz 2006'da başlayan savaşı sona erdirmek amacıyla 1701 sayılı kararı 11 Ağustos 2006'da oybirliğiyle kabul etmişti.