Açıklamada, "Siyasi müzakerelerin ve Cenevre Bildirisi'ni temel alan bir siyasi geçişin" sağlanması amacıyla söz konusu çalışma gruplarının "tüm Suriye halkının korunması, siyasi ve anayasal konular, askeri konular ile güvenlik ve terörle mücadele konuları, kamu hizmetlerinin devamlılığı, yeniden inşası ve geliştirilmesi" konuları üzerinde çalışması gerektiği belirtildi.
Konsey, tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulmasıyla sonuçlanacak bir siyasi geçiş döneminin başlatılması, uluslararası hukukun ihlal edilmesinin önlenmesi ve şiddetin sona erdirilmesini hedefleyen Cenevre Bildirisi'nin kapsayıcı şekilde hayata geçirilmesi için her kesimin acilen çalışmaya başlaması gerektiğini vurguladı.
De Mistura'nın söz konusu önerisini 29 Temmuz'da BMGK'ya sunmasının ardından Fransa tarafından hazırlanan açıklama, konseyin daimi olmayan üyelerinden Venezuela'nın itirazları nedeniyle bugüne kadar yayınlanamamıştı.
Venezuela'nın, taslak açıklamada "geçiş hükümeti" ile ilgili yer alan bazı ifadelerin değiştirilmesini istediği için metne onay vermediği iddia edilmişti.
Latin Amerika ülkesinin BM Daimi Temcilcisi Rafael Ramirez, açıklamanın yayınlanmasına rağmen, iç savaşı sona erdirmek için "siyasi geçiş" çağrısına destek vermediklerini bildirdi.
BMGK böylece son 2 yılda ilk kez Suriye konusunda siyasi bir açıklama yayınlamış oldu. Açıklamaların, karar tasarılarının aksine herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.
AA