Hamas ve İslami Cihad, İsrail Devlet Denetçisinin raporunu, "Tel Aviv'in, Filistin direnişi karşısındaki yenilgisini kabulü" olarak değerlendirdi.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Devlet Denetçisi Joseph Shapira tarafından hazırlanan, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırıya ilişkin rapora işaret edilerek, "Söz konusu rapor, İsrail'in Filistin direnişi karşısındaki yenilgisini zımni şekilde kabul ettiği ve İsrail'in hedeflerini gerçekleştirmede başarısız olduğunun delilidir." ifadesi kullanıldı.
"İşgal güçleri" liderlerinin tedirgin olduğu belirtilen açıklamada, "Bu liderler halkını kandırıyor ve yalan söylüyor. Filistin direniş güçlerinin tünelleri bir silah olarak kullanması ve Filistin halkını müdafaa etmesi hakkıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.
İSLAMİ CİHAD'IN AÇIKLAMASI
İslami Cihad'ın açıklamasında ise söz konusu raporun, "İsrail'in 2014'te Gazze'ye yönelik saldırılarında başarısız olduğunun kabulü" şeklinde değerlendirilerek, söz konusu raporun yankıları ile İsrailli partiler arasındaki çekişmelerden Filistin halkına vazife çıkarılmaması konusunda uyarı yapıldı.
Açıklamada, "Filistin direniş güçlerinin herhangi bir saldırıyla mücadele için hazırlandığını" vurguladı.
İsrail Devlet Denetçisi Shapira, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği ve 2 bin 158 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 11 binden fazla kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin raporunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Moşe Yalon, eski Genelkurmay Başkanı Beni Gantz ile diğer askeri yetkililer, "yeterince hazırlık yapmadan saldırıyı başlatmak ve Hamas'ın kazdığı tünellerle ilgili istihbarat raporlarını gizlemekle" suçlanmıştı.
Ayrıca raporda, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet ve İsrail Ordusu İstihbarat Birimi AMAN'ın Hamas'ın kazdığı tünellerle ilgili topladığı istihbari verilerin birbirini tutmadığı belirtilmişti.
Netanyahu ise söz konusu suçlamaları reddederek, İsrail'in 2014'te Gazze'ye yönelik saldırısını "büyük bir başarı" olarak nitelendirmişti.
İsrail meclisi Knesset'in hükümet ve devletin faaliyetleri ile ilgili denetleme ve değerlendirme görevlerini yapan İsrail Devlet Denetçisinin (Murakıbı), hükümetten bağımsız olup sorumluluğu meclise karşı olduğu belirtiliyor. Herhangi bir partiye üye olamayan denetçinin kanun yapma ya da yaptırım gücü olmadığı ifade ediliyor.