Bülent Arınç: Öcalan illa Meclis’e gelecekse genel af olması lazım

 Eski Cumhurbaşkanı Vekili “Umut hakkı konuşulacaksa ben başta şunu umut ederim; demek ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bundan sonra uygulanacak. Bu umut hakkını tanıyan AİHM kararı yıllarca evvel çıktı” MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’ın ‘umut hakkını’ kullanması ve Meclis’te konuşma yapması’ yönündeki çağrısıyla ‘yeni çözüm süreci’nin yanı sıra ‘genel af’ tartışmaları da gündeme … Bülent Arınç: Öcalan illa Meclis’e gelecekse genel af olması lazım Devamı »

Eklenme Tarihi: 04 Kas 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 04 Kas 2024
Bülent Arınç: Öcalan illa Meclis’e gelecekse genel af olması lazım

Eski Cumhurbaşkanı Vekili “Umut hakkı konuşulacaksa ben başta şunu umut ederim; demek ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bundan sonra uygulanacak. Bu umut hakkını tanıyan AİHM kararı yıllarca evvel çıktı”

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’ın ‘umut hakkını’ kullanması ve Meclis’te konuşma yapması’ yönündeki çağrısıyla ‘yeni çözüm süreci’nin yanı sıra ‘genel af’ tartışmaları da gündeme geldi.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Öcalan illa Meclis’e gelecekse genel af olması lazım. Bir genel af çıkacaksa bunu düşünebiliriz” dedi.

T24’ten Cansu Çamlıbel’e konuşan Arınç, Bahçeli’nin sözlerini duyduğunda önce inanamadığını belirterek, “Her gün ‘o kapatılsın, bu kapatılsın, onu kapatmayanları biz kapatalım, asalım, keselim’ bu havalarda olan bir insanın hiç olmayacak bir iddiayla konuşuyor olmasına herkes tabii şaşırdı” ifadesini kullandı.

“Yapılacaksa yapılmalı ve iş bitmeli”

Öcalan’ın Meclis’e gelip konuşma yapmasının hukuken ve Meclis gelenekleri açısından mümkün olmadığını savunan Arınç, “Meclis’e gelmesini ben katiyen mümkün görmüyorum. Bir genel af çıkacaksa bunu düşünebiliriz. Ve bu yerinde de olabilir. Ama devlet hayatımdan biliyorum, askerlikte erken terhis bu tarafta da genel af konuşulmamalı. Yapılacaksa yapılmalı ve iş bitmeli” diye konuştu.

“Demek ki AİHM kararları uygulanacak”

Arınç, şöyle devam etti:

“Sınırları çizilirse, o sınırların içerisinde müebbet hapse mahkûm olanların da cezası 20 yıla indirilebilir. Veyahut da işte 25 yıldan sonra bir ‘umut hakkı’ tanınacaksa…’Umut hakkı’ konuşulacaksa ben başta şunu umut ederim; demek ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bundan sonra uygulanacak. Bu umut hakkını tanıyan AİHM kararı yıllarca evvel çıktı. Ve benim çok da beğendiğim bir karardır. “Bir insan ilelebet içeride kalacağını düşünmemeli. İyi hal de varsa, şu yıldan sonra artık çıkabileceğini ümit etmeli” diyor. İnsan haklarına uygun bir şey bu. Ama biz bunu kabul etmemiştik.”