Bunları Biliyor Muydunuz? Hayvanlar Aleminden Şaşırtan Bilgiler

Tabiattaki varlıklar hep birlikte Yüce Yaratıcıya işaret ediyor. Mükemmel varoluşları, doğa ile kurdukları ahenk ve hayranlık uyandıran savunma sistemleri ile adate Allah'ın ilim, kudret ve daha birçok sıfatının canlı tezahürlerine bürünüyorlar. İşte canlılar aleminden şaşırtan bazı bilgiler;

Eklenme Tarihi: 15 Haz 2020
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Bunları Biliyor Muydunuz?  Hayvanlar Aleminden Şaşırtan Bilgiler

1. Bir sineğin başının sağ ve sol taraflarında 4000’er ayrı bölmeli petek gözlere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu 8000 bölmenin her birinde, görüntüyü farklı açılardan gören birer mercek vardır. Sineğin beynine ulaşan bu farklı görüntüler, bir yap-boz oyunundaki parçaların birleşmesi gibi birleşirler.

2. Hayvan krallığında en dikkat çeken yaprak kamuflajına sahip hayvanın Phylliidae yani yürüyen yapraklar olduğunu biliyor muydunuz? Phylliidae ailesi, tüm hayvan krallığında en dikkat çeken kamufle yaprak taklitlerini içeren mevcut gerçek yaprak böceklerini veya yürüyen yaprakları içerir.

3. Balta balığının kendi ışıklarını üretebildiğini biliyor muydunuz? Çok hassas gözlere sahip balta balığı, 200 ila 1600 metre arasında yaşıyor.

4. Mavi balinanın Dünyanın en büyük canlısı olduğunu biliyor muydunuz? Boyu 30 metre, ağırlığı 200 ton olan mavi balinanın dilinin ağırlığı 3 ton, kalbi ise 600 kg olmasına rağmen okyanusun en küçük canlılarından olan kriller (1- 2 cm) ile beslenir.

5. Mavi yüzlü altın maymunların yeryüzünde sayıları en az olan hayvanlar arasında olduğunu biliyor muydunuz? Yüzleri ve yukarıya doğru bükülen burunlarıyla “mavi yüzlü maymun” ya da “çıkık burunlu maymun” olarak adlandırılan bu hayvan türü bilim adamlarının 10 yılı aşkın sürede yaptıkları araştırmaların sonucunda, doğada yalnızca 750 civarında olduğu tespit edildi. Bu nedenle Guizhou Altın Tüylü Maymunları, pandalardan daha değerli bir hayvan türü olarak kabul ediliyor.

6. Mavi papağan balığının boğazlarının içinde de dişlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Dişleriyle kayalardaki ve mercanlardaki algleri kazırken boğazlarının içindeki dişlerle de yuttukları taşları ve mercanları ezerler. Daha sonra bunları kum şeklinde vücuttan atarlar. Bu sebeple, papağan balıkları adacıkların ve Karayiplerin kumlu sahillerini oluşturan tortuların oluşumuna katkı sağlarlar. Her bir papağan balığı yılda 450 grama kadar kum üretir.

7. Bayağı doğanların (gökdoğan) saatte 390 kilometre hıza ulaşabildiğini biliyor muydunuz? Gökdoğan, karanın en hızlı hayvanı olan çitanın ve denizin en hızlı hayvanı olan yelken balığının hızından üç kat daha fazla hıza sahiptir. Bu da onu, dünyanın yaşayan en hızlı canlısı yapıyor.

8. Şahinlerin insanlara kıyasla 7-8 kat daha iyi görme potansiyeline sahip olduklarını biliyor muydunuz? Şahinlerin gözlerinde üçüncü göz kapağı bulunur. Nictitating membran adı verilen bu göz kapağının görevi, gözü temiz ve nemli tutarak üstün görüş sağlamaktır. Uçma anında kilometrelerce ötedeki avlarını kolayca görebilmektedirler.

9. Yılan akbabasının Dünyanın en ölümcül kuşlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Sekreter kuşu olarak da bilinen yılan akbabası 1,2 metreyi bulan boyu, uzun kirpikleri ve sert pençe darbeleriyle en tehlikeli yılanları bile kolayca avlar. Uzun bacaklarını iyi değerlendiren yılan akbabaları yürümeyi tercih eder; nadiren uçar. Her gün bölgesinin bir bölümünü arşınlayarak yiyecek arar; tek bir günde 20 km’ye yakın yol kat edebilir.

10. Dış yapısı tamamen şeffaf olduğu için bilim dünyası tarafından Gymnosomata (Yunanca: Çıplak beden) şeklinde isimlendirilen bu deniz canlısının yüzeyden yaklaşık 1,5 kilometreye kadar görülebildiğini biliyor muydunuz? Gymnosomata, ileri düzey gözlem yeteneğine sahiptir ve avını seçer. Kendisine ait altı türden üçü ile beslenir ve davranışları tamamen avına göre şekil alır. İlginç bir şekilde, bir aydan bir seneye kadar beslenmeden yaşayabilen bir türdür. Normalde çok yavaş hareket eder ve uzuvlarını dakikada yalnızca iki kere oynatır; avlanırken fark edilemeyecek kadar hızlı hareket edebilir.

Kaynak: Furkan Nesli Dergisi