Ameliyat sırasında gözün arkasında biriken kanın optik sinirlere yaptığı baskı sonucu görme fonksiyonunu kaybettirdiği anlaşılan Furkan Kara'nın ailesi, hastane ve operasyonu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Hastane yönetimi konu ile ilgili açıklama yapmak istemezken, doktorlar ameliyatlarda bazen bu tür komplikasyonların meydana gelebileceğini belirtti.
SOL GÖZÜNÜ KAYBETTİ
Erzurum'da yaşayan inşaat işçisi Erdem Kara ile ev hanımı Ayşe Kara'nın 4 çocuğundan ikincisi olan Furkan Kara, çocukken dudak yarığı ameliyatı geçirdi. Doktorların 18 yaşına gelince ikinci bir ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine aile, geçen Şubat ayında çocuklarını Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'na götürdü. Burada 5 Şubat günü geniz eti ve burun kırığı ameliyatına alınan Furkan Kara'nın sol gözünde görme kaybı oldu. Gözün görmediğini farkeden doktorlar, Furkan'ı ertesi gün ikinci bir ameliyata aldı. Ameliyat sonrası gözü yine görmeyen Furkan Kara'nın ailesi, taburcu edilen çocuklarını Ankara ve İstanbul'a götürdü. Gözünde düzelme olmayan Furkan Kara'nın ailesi Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak sorumlular hakkında şikayetçi oldu.
"GÖZÜ MOSMORDU"
Oğlunun ameliyattan çıktıktan sonra sol gözünün mosmor olduğunu belirten baba Erdem Kara, çocuğunun sapasağlam girdiği hastaneden kör olarak çıktığını kaydederek şunları söyledi:
"Oğlum ameliyattan çıktıktan sonra üzeri kan içindeydi. 'Doktor çocuğa asprin mi içirdiniz, niye bu kadar kanadı?' dedi. Kendi tamponları yetiştirip koyamamış, başka doktorlar gelmiş birlikte yapmışlar. Daha sonra doktor geldi ve 'Furkan görüyor musun?' diye sordu. Demek ki içeride sorun olduğundan haberdardı. Göz doktorunun görmesi gerekiyor deyip gitti. Ertesi gün gelen doktorlar göz arkasında kan biriktiğini, ödem oluştuğunu, bunun da sinirlere baskı yaptığını belirterek biriken kanı temizlemek için ikinci bir ameliyata aldılar. Ameliyata giren KBB doktoru, Furkan'ın kaşının üzerinde kırık ve burun kenarında çatlak olduğunu söyledi. Fakat bir değişiklik olmadı, oğlumun gözü açılmadı. İstanbul ve Ankara'ya götürdüm oradaki doktolar da aynı şeyi söyledi. Furkan'ın artık göremeyeceğini zamana bırakılması gerektiğini, belki açılabileceğini anlattılar. Hastaneye götürmez olaydım, çocuğum gözünden oldu. Ameliyat sırasında ihmal olduğu açıkça ortada. Sorumlulardan şikayetçiyim. Ailece perişan olduk. Furkan'ı bu halini gördükçe kahroluyorum."
"BEN GÖRMEK İSTİYORUM"
Kazım Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3'ncü sınıf öğrencisi Furkan Kara ise gözünü kaybettiği için çok üzgün olduğunu vurgulayarak şunları anlattı:
"5 saat süren bir ameliyat geçirdim. Sol gözümde aşırı bir siyahlık ve şişlik vardı. Hatta babama 'gözümün üstünde bant mı var?' dedim. Ertesi gün saat 23.00 sıralarında beni göz kliniğine götürdüler, ben birşey olduğunu anladım. Beyin cerrahiden de doktorlar geldi tomografiye, MR'a götürdüler. İkinci ameliyatım da 2 saat sürdü, ancak sonuç elde edilemedi. Okumakta, yürümekte zorluk çekiyorum. Psikolojik olarak ben de ailem de çok etkilendik. Eski halime kavuşmak istiyorum."
TAZMİNAT DAVASI DA AÇACAKLAR
Ailenin avukatı Erhan Topcu da çok kısa sürmesi gereken ameliyatın 5 saat sürdüğünü, neticesinde de müvekkilinin telafisi imkansız zararlar gördüğüne dikkati çekti. Bir gözünü kaybeden müvekkilin yaşadığı olay nedeni ile savcılığa sorumlular hakkında şikayet başvurusu yaptıklarını kaydeden avukat Topcu, ayrıca Bölge İdare Mahkemesi'nde de maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi.
"BAZEN OLABİLİRMİŞ"
Hastane yönetimi konu ile ilgili açıklama yapmazken, göz uzmanları ise burun ameliyatlarında meydana gelen kanamanın optik sinire baskı yaparak zedeleme meydana getirip, görme fonksiyonunu yitirmeye neden olabileceğini bildirdiler. Uzmanlar, ameliyatlarda bazen bu tür komplikasyonların olabileceğini belirttiler.