Çanakkale Köprüsü'nden 16,4 Milyon Garantiye Karşılık 2,6 Milyon Geçiş

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Çanakkale Köprüsü, garantili araç geçiş sayısı yetersiz kaldı. CHP'li Yavuzyılmaz, hata payının yüzde 84 olduğunu belirten ekonomik yükün vatandaşa kaldığını vurguladı.

Eklenme Tarihi: 06 Oca 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 06 Oca 2025
Çanakkale Köprüsü'nden 16,4 Milyon Garantiye Karşılık 2,6 Milyon Geçiş

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çanakkale Köprüsü'nde araç geçiş hedefi yine tutturulamadı. 2024 yılı için garanti olarak verilen 16 milyon 425 bin araç geçişine karşılık, sadece 2 milyon 684 bin 738 araç köprüyü kullandı. Bu durum, yüzde 84'lük bir sapmaya işaret ediyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Köprüsünün mali kısmının büyük oranda vatandaşın sırtına yüklendiğini ifade etti. Yavuzyılmaz, "Bu gidişle şirket, birkaç yıl içinde köprünün inşaat maliyetini çıkartacak ve kamuya devredilene kadar ciddi kar elde etmeye devam edecek" dedi.

Geçmediğimiz Köprünün Bedelini Ödüyoruz

Yavuzyılmaz, köprüdeki araç geçiş fiyatlarının dövize endeksli olarak dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıldı: “Geçiş ücretleri 15 euro+KDV üzerinden hesaplanıyor ve buna Avrupa Birliği enflasyon farkı da ekleniyor. Şirkete garanti edilen günlük araç geçiş sayısı 45 bin. Vatandaşlarımızın geçmediği köprünün parasını ödemeye devam ediyor.”

Ayrıca AK Parti'nin ekonomik politikalarına eleştiride bulunan Yavuzyılmaz, 2025 yılı için asgari ücret artışlarının yetersiz olduğunu ve köprü gibi projelerden doğan maliyetlerin halka daha fazla yük bindirdiğini belirtti.

Çanakkale Köprüsü'nün kamuya ait devir tarihi ise 28 Mayıs 2034 olarak açıklandı. Bu tarihe kadar köprüden arındırılmayan araçlar için ödenecek garanti bedelleri, hazine üzerindeki yükü artırmaya devam edecek.