ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu bir yıllığına kaldırmasına ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’nin bu kararına somut adımla cevap vereceğiz. Madem tırmanma istiyorsunuz adada, biz de gereğini yapacağız” dedi.
Çavuşoğlu önceki gün de bu konuda yaptığı açıklamada, “Garantör ülke olarak biz de inşallah Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerekli takviyeleri de yapacağız. Gerek Ege’de gerekse Kıbrıs’ta biz de kendi çıkarlarımızı, güvenliğimizi korumak, tesis etmek için ve Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumak için gerekli adımları kararlılıkla atacağız” demişti.
Ne olmuştu?
ABD Dışişleri Bakanlığı, Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarına ilişkin açıklamasında, “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre’ye tebliğ etmiştir. Koşullara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan, 2023 mali yılında Kıbrıs Cumhuriyeti için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı” ifadelerini kullanmıştı.
ABD’nin savunma ürünlerinin Güney Kıbrıs’a ihracat kısıtlaması iki koşula bağlanmıştı. Bu iki yasaya göre Güney Kıbrıs’ın, kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması, reformları uygulama çabalarında ABD ile iş birliği yapması ve Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemesi bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’ın yasalara uygunluğunu yıllık olarak gözden geçirip Kongre’ye bildiriyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da önceki senelerde benzer bir karar almıştı.