Cezaevi’nde şüpheli ölüm: Gardiyanlar darp etti, boynu kırıldı, ağzından kan geliyordu

Aydın E Tipi Cezaevi’nde intihar ettiği ileri sürülen Yılmaz Ekinci’nin, gardiyanlar tarafından yaka paça müşahede odasına götürüldüğü görüntüler ortaya çıktı. Olaya şahit olan bir tutuklu ise Ekinci’nin işkence gördüğünü ve boynunun kırıldığını söyledi. Bitlis’in Hizan ilçesinden olan ve geçen yıl Temmuz ayında “yaralama” suçundan tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Yılmaz Ekinci’nin, 13 Ocak’ta … Cezaevi’nde şüpheli ölüm: Gardiyanlar darp etti, boynu kırıldı, ağzından kan geliyordu Devamı »

Eklenme Tarihi: 14 Tem 2022
7 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 14 Tem 2022
Cezaevi’nde şüpheli ölüm: Gardiyanlar darp etti, boynu kırıldı, ağzından kan geliyordu
Aydın E Tipi Cezaevi’nde intihar ettiği ileri sürülen Yılmaz Ekinci’nin, gardiyanlar tarafından yaka paça müşahede odasına götürüldüğü görüntüler ortaya çıktı. Olaya şahit olan bir tutuklu ise Ekinci’nin işkence gördüğünü ve boynunun kırıldığını söyledi.

Bitlis’in Hizan ilçesinden olan ve geçen yıl Temmuz ayında “yaralama” suçundan tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Yılmaz Ekinci’nin, 13 Ocak’ta intihar ettiği ileri sürüldü.

Cezaevi yönetimi, 1.70 boyundaki Ekinci’nin, kendisini tutulduğu koğuşun kapısının yerden 1 metre 48 santim yüksekliğindeki demire astığını öne sürdü. Cezaevi yönetimi, aileye ayrıca Ekinci’nin psikolojisinin bozuk olduğunu söyledi.

Ekinci ailesi ise cezaevinin iddialarını reddediyor. Aile, Ekinci’nin cansız bedeninin çıkarıldığı müşahede odasının kapısını gören kamera görüntülerinin kendilerine verilmemesini ve asıya dair çelişkili bilgilere dikkati çekerek, iddiaları inandırıcı bulmadı.

Mezopotamya Ajansı’nın aile üzerinden ulaştığı görüntülerde, Ekinci’nin ölmeden önce gardiyanlar tarafından yaka paça müşahede odasına alındığı görülüyor.

Cezaevi idaresi tarafından hazırlanan vukuat raporunda yer alan ve Ekinci’nin yaşamını yitirdiği anlarda müşahede odasının önünde neler olup bittiğine dair görüntüler savcılık tarafından aileye verilmedi.

Aile, raporda yer alan “(…) Saat 13.30 sularında ekmek dağıtımı için 1’inci müşahede 11 Nolu odaya gidildiğinde Yılmaz Ekinci’nin oda kapısına dayanır şekilde yerde oturur vaziyette olduğunun görülmesi üzerine kendisine seslenildiği ve cevap vermemesi üzerine oda kapısının diğer görevli memurlarca açıldığı yapılan ilk gözlemde hükümlünün eşofman ipiyle kendisini oda kapısına astığı görülmüş. Hemen revir ve 112 Acil Servise haber verilmiştir. 112 Acil Servis görevlilerince yapılan ilk muayenede hükümlünün vefat ettiği anlaşılmıştır” anlarına dair görüntüleri savcılıktan talep etti.

Savcılık, raporda yer verilen anlara dair görüntülerin olmadığını iddia etti.

Soruşturma başlatıldı

Ajans’tan Semra Turan ve Tolga Güney’in haberine göre şüpheli ölümün ardından Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ekinci’nin koğuşu olan C-6’daki 27 tutuklu ile müşahede bulunan 9 tutuklu, bir sağlık memuru ve 2 müşahede gardiyanının ifadeleri alındı.

Aydın E Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü de olaya dair vukuat raporu hazırladı. Raporda, Ekinci’nin götürüldüğü odada kendisini eşofman ipiyle astığı ileri sürüldü.

Raporda, olaya dair şu ifadelere yer verildi:

Yılmaz Ekinci’nin 13.01.2022 tarihinde saat 11.50 sıralarında kalmış olduğu 1’inci müşahede 11 No’lu odadan alınarak, C/6 koğuşuna verildiği. Saat 12.05 sıralarında koğuş butonunun yanması üzerine koğuşa gidildiğinde Yılmaz Ekinci’nin masaları yıktığı, koğuşta huzursuzluk çıkardığı, koğuştaki herkese küfür ettiği ve koğuştakilere bağırıp, çağırması üzerine tekrar C-6 koğuşundan alınarak 1’inci müşahede 11 No’lu odaya alınmıştır. Saat 13.30 sularında ekmek dağıtımı için 1’inci müşahede 11 No’lu odaya gidildiğinde Yılmaz Ekinci’nin oda kapısına dayanır şekilde yerde oturur vaziyette olduğunun görülmesi üzerine kendisine seslenildiği ve cevap vermemesi üzerine oda kapısının diğer görevli memurlarca açıldığı yapılan ilk gözlemde hükümlünün eşofman ipiyle kendisini oda kapısına astığı görülmüş. Hemen revir ve 112 Acil Servise haber verilmiştir. 112 Acil Servis görevlilerince yapılan ilk muayenede hükümlünün vefat ettiği anlaşılmıştır.

‘Olumsuz gözlemlediğim bir durumu yoktu’

Diğer tutukluların anlatımları ise hazırlanan raporun tam aksine. Tutuklulardan biri, olay gününü şöyle anlattı:

Yılmaz Ekinci ile aynı koğuşta kalırdım. Bizim koğuşumuzun kalabalık olması nedeni ve koğuşta kalmak istememesi nedeniyle 12.01-2022 tarihi buton yaptı. Bunun üzerine Serkan isimli gardiyan geldi. Yılmaz, Serkan’dan koğuştan gitmesi konusunda yardım istedi. Aralarında geçen konuşmaların ardından görevli memurlar Yılmaz’ı koğuştan çıkardılar. 13.01.2022 tarihinde saat 12.00 sıralarında Yılmaz tekrar koğuşa geldi. Yılmaz’ın vücudunun parmak kısımlarında kırıklar ve şişlik vardı. Yüzünün sağ bölümünde morluklar vardı. Karın ve sırt kısmında da morluklar vardı. ‘Beni gardiyanlar dövdüler’ dedi. Ancak açık kimliklerini söylemedi. Sonra tekrar ‘beni alın. Ben bu koğuşta durmak istemiyorum’ dedi ve buton yaptı. Tekrar görevli memurlar Yılmaz’ı alarak koğuştan ayrıldılar. Olay tarihleri olan 12.01.2022 ve 13.01.2022 tarihlerinde hükümlüler arasında C-6 koğuşunda herhangi bir idari ve adli soruşturmaya konu bir olay meydana gelmemiştir. Yılmaz Ekinci koğuş içerisinde gayet neşeliydi, sporunu yapardı. Olumsuz gözlemlediğim bir durumu yoktu. Halen mevcut koğuşumuzda kalabalık sürmektedir.

Tutukluların can güvenliği endişesi

Diğer tutukluların ifadelerinin bir kısmı da şöyle:

*C-6 koğuşunda hükümlüler arasında herhangi bir adli ve idari soruşturmayı gerektirecek bir olay yaşanmadı. Yılmaz’ın psikolojik sorunları da yoktu. Hayat dolu bir insandı, hatta bana bile psikolojik anlamda yardımcı oluyordu.

*Olay yaşandığında koğuş bahçesinde yemek yiyordum. Koğuş içerisinde dolap ya da komidine vurulma sesi duydum. Yılmaz Ekinci ile yakın arkadaştım, kendisini asacak herhangi bir durumu yoktu. Psikolojik rahatsızlığı bulunmuyordu. Koğuşta herkesle iyi geçinen biriydi.

*Yılmaz intihar edecek bir yapıda değildi. Psikolojik sorunları yoktur. Koğuşta sevilen biriydi. Herkese faydalı biriydi. Olay tarihinde koğuş içerisinde hükümlüler arasında herhangi bir adli ve idari soruşturma gerektirecek bir eylem olmadı. Bizi bu olay derinden sarsmıştır. Can güvenliği hususumunsa sağlanmasını talep ediyorum. Yılmaz, kendisini Serkan İ. ve soy ismini bilmediği Ertuğrul isimli gardiyanların kendisini darp ettiğini söyledi.

*O gün müşahede barındırılmaktaydım. Olayın yaşandığı tarihte sabah saatlerinde 5-6 gardiyan yukarı çıktığını mazgaldan gördüm. Mazgaldan sadece bel altları görünüyordu. Yukarıdan münakaşa sesleri geldi. Bu seslerin arasında vurma sesleri de vardı. Tahminim cop sesleriydi.

Gardiyanlar: Agresif ve sinirliydi

Ekinci’yi müşahedeye getiren gardiyanların tuttuğu tutanakta ise, Ekinci’nin “agresif ve sinirli tavırlar sergilediği” iddia edildi.

Tutanakta, “Adı geçen hükümlünün kendisine ve çevresine zarar vermemesi için üzerinde bulundurmaması gereken malzemelerin alınması esnasında yapılan üst aramasına karşı çıkmıştır. Adı geçen hükümlü yine agresif ve sinirli tavırlar sergileyerek yüksek sesle ‘Siz kim oluyorsunuz oğlum. Bunun hesabını soracağım’ ifadeleriyle tehdide devam etmiştir. Üst araması tamamlandıktan sonra hükümlüye uyarı ve telkinlerde bulunarak tedbir amacıyla müşahede odasına alınmıştır” denildi.

Müşahedede görevli olan bir başka gardiyan, ifadesinde ‘zor kullanıldığını’ söyledi. Gardiyan, “12.00-12.15 sıralarında yani yaklaşık yarım saate varmadan ölen şahsı yine müdahale ekibinden arkadaşlar zor kullanarak tekrar geri getirdiler” dedi.

‘Üzerime çok geliyorlar’

Olaydan bir süre sonra Ekinci ile aynı cezaevinde kalan bir tutuklu, bildiklerini dair Ekinci’nin ablası Filiz Ekinci’ye mektup gönderdi.

Mektupta Ekinci’ye yönelik şiddete değinen tutuklu, “Kendisine ‘Yılmaz nasılsın’ dediğimde, ‘Üzerime çok geliyorlar’ dedi. Bunun akabinde önden ismini bilmediğim bir grup memur ve sonrasında Yılmaz’la beraber 5-6 memur ‘sen dön kendini bozdurdun tekrar bozmamızı istiyorsun’ dedikten sonra Yılmaz Ekinci’ye şiddet uygulamaya başladılar. İsimlerini bilmediğim memurların kısmen şiddet uyguladıklarını gördüm. Buna susmam için işaret eden memuru teşhis edebilirim” ifadelerini kullandı.

‘Boynu kırıldı, ağzından kan geldi’

Tutuklu, Ekinci’nin intihar etmediğini öldürüldüğünü belirtti.

Daha sonrasında Yılmaz Ekinci’yi itekleyerek koydular ve bu esnada Yılmaz’ın düşmüş olması gerekiyor ki boynu kırılmış ve ağzından kan gelmiş. Daha sonrasında işçi koğuşunda görevli olan mahkum ve nezaretinde bir memur geldi. Üst kata çıktıklarında Yılmaz Ekinci’nin yerde baygın şekilde yattığını ve ağzından kan geldiğini söyledi.

Mahkum arkadaş memurla beraber Yılmaz’a seslendi. Ancak hiçbir sonuç alamayınca kurum revirinde görevli olan renkli gözlü teşhis edebileceğim ‘bunun boynu kırılmış’ dedikten sonra görevli gardiyan ‘kalp masajı yapsan olmaz mı’ dedi. Ve görevli revirci Yılmaz Ekinci’nin öldüğünü söyledi. Kurumda bulunan gardiyan ve görevli memurların hepsi olay yerine geldi. Yılmaz’ın olduğu yerde bir adet ip bulunduğu söylendi. Bu ipin daha önce oradan çıkan mahkuma ait olduğu söylendi. Olayı kimin gerçekleştirdiğini bildiğimden dolayı vicdan azabı çekmekteyim.

Bu konuyla ilgili olarak öncelikle bu ifadelerime başvurduktan sonra cezaevi yönetimi ve memurlar tarafından tarafıma mutlak suretle gelinecektir. Aynı durumda kardeşimde mustarip kalacaktır. Can güvenliğimiz için başka ceza infaz kurumuna sevkimi talep edeceğim. Yılmaz Ekinci’nin ölümüne sebebiyet veren ve bu olayı gerçekleştirenlerin cezalandırılması için bildiklerimi tamamen buraya yazdım. Eğer ki 16.01.2022 tarihinde yazmış olduğum evrakın herhangi bir benim ve kardeşimin idare tarafından gelecek olan bir olumsuz davranış veya başımıza bir iş gelirse C-6 koğuşunda bulunan tutuklulara göndermişimdir. Onlar herhangi bir durumda gereğini yapmasını isteyecektir.

‘Boynunda kesik ve kan vardı’

Filiz Ekinci ise kardeşiyle yaptığı son telefon görüşmesinde moralinin gayet iyi olduğunu belirterek, ölüm haberini cezaevi yönetiminin kendilerine vermediğini, avukatları aracılığıyla haber aldıklarını söyledi.

Ekinci, “Cezaevine gittiğimde ilkin içeri almadılar. Zorlamam üzerine içeriye aldılar. Cezaevi müdürünün yanına gittim. Bir sürü gardiyan vardı. Müdür bana ‘Senin haberin var mıydı? Kardeşinin psikolojisi bozuktu. Kendisini iç çamaşırıyla astı’ dedi. İntihar ettiği dedikleri yeri görmek istedim. Ancak buna da izin vermediler” dedi.

Cezaevi müdürüyle görüşmelerinin ardından savcıyla görüştüklerini ve bu kez de kendilerine “ayakkabı bağcığıyla intihar ettiğinin” söylendiğini paylaşan Ekinci şunları söyledi:

Öyle bir şey yok. Kardeşimin yüzünü gördüm. Öldükten sonra yüzünü gören tanıklar da var. Boynu kesik, ağzı ve burnunda kan vardı. Kardeşim iri yapılı, kilolu biriydi. Böyle biri hücrede kendisini asamaz. Böyle bir insanı bağcık nasıl kaldırabilir? Sadece boynun bir yanı kesik kanıyordu. Kendisini asan birinin boynunda neden kesik ve kan olsun. Bildiğin kardeşime 2 gün boyunca işkence yaptırmışlar, bu bir gerçek. Müdür bana kardeşimin psikolojisinin bozuk olduğunu söylüyor. Eğer bozulmuşsa da sebebi onlardır. Madem psikolojisi bozuktu, neden onu yalnız ve çaresiz bıraktılar, ölüme ittiler? Neden bu kadar gardiyan kardeşime saldırıyor, bu soruların cevabını istiyorum.

Sorumluların yargılanmasını isteyen Ekinci, “7 aydır konuşmuyorsam, tatmin olduğum için değil, sadece ne yapacağımı bilmediğimden, çaresizliğimdendir. Annemin çaresizliği beni bitiriyor. Daha fazla susmak istemiyorum. Hiçbir anne ve mahkumun canı yanmasın istiyorum. Vicdanım kabul etmiyor, tek bir şey istiyorum; Kardeşime sebep olan gardiyanların hepsi açığa alınsın, sorumlular yargılansın” diye konuştu.