Karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi’nde bu hafta oylanması bekleniyor
Aralarında Fransa ve Çin’in de bulunduğu BM Güvenlik Konseyi’nin önde gelen üyeleri, Cezayir tarafından Güvenlik Konseyi’ne dağıtılan ve İsrail’in Refah’taki askerî harekâtını “derhal durdurmasını” öngören “kritik” karar tasarısının “mümkün olan en kısa sürede”, muhtemelen bu hafta, oylanması için bastırıyor.
Şarku’l Avsat’ın bir kopyasını elde ettiği karar taslağına göre Güvenlik Konseyi, “Gazze Şeridi’ndeki felaket durumun bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oluşturduğunu” göz önünde bulundurarak, “işgalci güç İsrail’in Refah’taki askeri saldırısını ve diğer eylemlerini derhal durdurmasına karar verir” ve aynı zamanda “derhal ateşkes” talep eder.
Bütün rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasının yanı sıra, tüm tarafların gözaltında bulunan bütün kişilerle ilgili olarak uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları ve saygı duymaları talep ediliyor.
Son olarak Güvenlik Konseyi, 2712, 2720 ve 2728 sayılı kararlarının tam olarak uygulanması çağrısını yineler.
Ölüm kalım meselesi
Cezayir’in Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Ammar Benjameh’e göre Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısından kısa bir süre sonra ülkesi dün (Salı) “Refah’taki ölümleri durdurmak için kısa ve kararlı bir metin” sundu
Diplomatlar metin üzerinde hızlı bir oylama yapılmasını umuyorlar ve bunun bugün yapılması ihtimalini de göz ardı etmediler. ABD delegesi Linda Thomas-Greenfield, Başkan Joe Biden yönetiminin Cezayir’in önerisi konusundaki tutumunu açıklamaktan kaçınırken, Çinli mevkidaşı Fu Cong gazetecilere şunları söyledi: “Bunun mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesini umuyoruz çünkü hayati bir mesele.”
Fransa Temsilcisi Nicolas de Riviere de “Konsey’in harekete geçerek yeni bir karar kabul etmesinin zamanı geldi” diyerek bunun bir “ölüm kalım meselesi” olduğunu vurguladı.
ABD, Güvenlik Konseyi’nin geri kalanının büyük desteğine rağmen Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan kararları engellemek için daha önce dört kez veto yetkisini kullandı.
Hesap verebilme zorunluluğu
Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısının ardından Cezayir tarafından hazırlanan kararın giriş bölümünde, Konsey’in “Gazze Şeridi’nde kıtlığın yayılması, yaşam koşullarının kötüleşmesi ve Refah’a sığınanlar da dâhil olmak üzere Filistinli sivil nüfusun çektiği acılar ile çoğunun bir kez daha zorla yerinden edilmesiyle ortaya çıkan feci insani durumdan duyduğu derin endişeyi ifade ettiği” belirtilmekte ve “Filistinli sivillerin hedef alınmasını” kınamaktadır.
“Kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin ve sivil altyapının korunması” talebini yineleyerek, “çatışmanın tüm taraflarının, özellikle sivillerin korunması ve uluslararası insan hakları hukuku da dahil olmak üzere, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları ve sivil varlıklar ve nüfusu mahrum bırakmanın durdurulması, Gazze Şeridi’ndeki Filistinli sivillere temel hizmetler ve yardımlar sağlanma ihtiyacı”
Hayatta kalmaları için vazgeçilmez olan insani yardım.” “Uluslararası hukukun tüm ihlallerine karşı hesap vermenin kaçınılmazlığını” vurgulayarak, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 26 Ocak 2024, 28 Mart 2024 ve 24 Mayıs 2024 tarihlerinde yayınladığı ve “geçici önlemlerin alındığını” belirten kararlarına emirlere atıfta bulunuyor. “Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin Uygulanmasına ilişkin İlişkin (Güney Afrika) davada ele alındı.
(İsrail’e karşı) Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkının Sözleşme’nin II. ve III. maddeleri kapsamına giren tüm eylemlere karşı korunma hakkına ilişkin olarak.”