CHP’den temmuz ayı hak ihlali raporu: 265 kişinin yaşama hakkı elinden alındı

CHP’li Tanrıkulu tarafından hazırlanan Temmuz Ayı Hak İhlalleri Raporu’nda toplam 265 kişinin iş cinayetleri, silahlı çatışmalar, örgüt saldırıları ve mayın patlaması gibi nedenlerle hayatını kaybettiği kaydedildi. Rapora göre, 172 kişi de işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı.

Eklenme Tarihi: 08 Ağu 2019
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
CHP’den temmuz ayı hak ihlali raporu: 265 kişinin yaşama hakkı elinden alındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Sezgin Tanrıkulu, Temmuz Ayı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu hazırladı. Her ay düzenli olarak birçok alanda yaşanan hak ihlallerini rapor haline getiren Tanrıkulu, geçen ay 265 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğinin ve öldürüldüğünün altını çizdi.

Geçen ay dört akademisyen hakkında çeşitli nedenlerden mahkûmiyet kararları verildiğini ve 10 yurttaşın da sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı vurgulanan raporda, bir kişinin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle, üç kişinin cezaevinde, dört kişinin yasa dışı örgüt saldırıları sonucu, 72 kişinin silahlı çatışma sonucu, iki kişinin ise kara mayınlarının patlaması sonucu öldüğü dile getirildi. Temmuz ayında 18 mülteci de çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdi.

51 KİŞİYE CEZAEVİNDE İŞKENCE

İki yurttaşın faili meçhul cinayetlere kurban gittiği ve 163 kişinin ise iş cinayetleri sonucu öldüğü ifade edilen rapordan öne çıkanlar şu şekilde: “Temmuz ayında 121 kişiye işkence uygulandı. 51 kişi ise cezaevlerinde işkence ve kötü muamelelere uğradı. Geçen ay düşünce ve ifade özgürlüklerine yönelik ihlaller de dikkati çekici boyutta. Dört gazeteci hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Üç gazeteci gözaltına alındı. Altı kişi düşüncesini açıkladığı için mahkûm edildi. Dört yayın hakkında toplatılma kararı verildi. Bir parti binasına polis baskını gerçekleştirildi. Geçen ay müdahale edilen basın açıklaması sayısı 88 olurken 15 etkinlik yasaklandı, 282 kişi basın açıklamaları ve eylemler sırasında gözaltına alındı.”

HAK İHLALİ ÖRNEKLERİ

CHP’li Tanrıkulu, Temmuz ayındaki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporunda yaşanan olaylar hakkında örneklere de yer verdi. Parti binalarına yönelik baskınların önemli hak ihlalleri arasında yer aldığını ifade eden Tanrıkulu’nun raporunda yer alan ihlallerden bazıları şöyle: “Temmuz ayında HDP, BDP milletvekilleri yöneticileri ile belediye eşbaşkanları hakkında açılan davalarda 7 kişi tutuklandı. Ay içinde 1 parti binası da polisler tarafından basıldı. Bu arada Urfa’nın Halfeti ilçesinde üç mahalle muhtarının mazbatası YSK tarafından iptal edildi. ODTÜ’de yapılan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesinde gözaltına alınan öğrencilere verilen burs ve krediler Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısı üzerine Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kesildi. Kayıp yakınları tarafından 27 Mayıs 1995 tarihinde başlatılan oturma eylemi Temmuz ayında zor kullanılarak engellendi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta mahkumların serbest bırakılması talebiyle düzenli olarak gerçekleştirilen “F Oturumu” eylemi de Temmuz ayı boyunca aynı biçimde engellendi.”