CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 100 Günlük İcraat Programı'nın, "halkın seçtiği temsilcilerin onayına sunulmadan, herhangi bir eleştiriye, üzerinde müzakereye, verilen vaatlere uygun olup olmadığına bakılmaksızın bir basın toplantısı yaklaşımı" ile açıklandığını ifade etti.
İcraat programında mükerrerlikler olduğunu dile getiren Özel, geçiş sürecinin temel aşamalarının tamamlanması ile 2019-2023 stratejik planının hazırlanması maddelerinin 22 kez yazılarak 44 madde icat edildiğini ifade etti.
Rahip Brunson olayı ve ABD'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yaptırım kararının ardından Türkiye'nin de ABD'li iki bakanın mal varlıklarının dondurulması kararına da değinen Özel, şöyle konuştu:
"Elbette bunun yapılması lazım. Bu, mütekabiliyetin gereğidir ama bu tutukluğu, şaşkınlığı, gecikmişliği ve en sonunda Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk dakika söylediğini günler sonra yapmayı gerçekten anlayabilmiş değiliz. Neden bu kadar endişe duyuluyor, bu kadar zorluk çekiliyor? Bir sıkıntı var. Kedi buradaysa ciğer nerede hesabı, biz bu Brunson'ı eğer 'ver papazı' dediği, diğer papaz olarak söylediği FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile takas yapacaksak, Halkbank'ın menfaatleriyle neyi takaslayacağız? Brunson'ı verip, Hakan Atilla'yı kurtaracaksak Halkbank'a yaptırımları düşük, alt sınırdan tutturacaksak, o zaman Fetullah Gülen takasından mı vazgeçildi? Bu Brunson kaç tane Hakan Attila, kaç tane FETÖ elebaşı ediyor, gerçekten bunların da sorgulanması lazım."
'BİR ANAYASAYLA BAĞLIYIZ'
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin, yeni yasama döneminde idam teklifini Meclise getireceklerine ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, CHP'nin konuya yaklaşımının sorulması üzerine Özel, "Sayın Destici'nin, bir partinin Genel Başkanı olarak Mecliste yer almasını son derece kıymetli buluyoruz ama şunu hatırlatmak gerekiyor; bir anayasayla bağlıyız. Anayasa diyor ki üye tam sayısının 3'te 1'i bunu teklif edebiliyor. Sayın Destici'nin bunu teklif edebilmek için 199 milletvekili imzasına daha ihtiyacı var" dedi.
Özel, idam cezasına ilişkin 200 imzalı kanun teklifi verilmesi durumunda, konunun Mecliste ciddiyetle tartışılacağını, gündeme alınacağını dile getirdi.
CHP'nin, idam konusuna yaklaşımını paylaşan Özel, şöyle devam etti:
"Hem pozitif hukuk normları hem de evrensel kazanımlar olarak idam cezasının karşısında olan bir partiyiz. Bu pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik yok. Mesele kime idam cezası uygulanacak tartışmasından farklıdır. Bugün idam geldiğinde, FETÖ elebaşına, diğer terör örgütlerinin hapishanelerde bulunan mensuplarına, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olanlara uygulanmayacağı açık. Geleceğe yönelik bir şey konuşuluyor ama vatandaşta farklı bir algı yaratılarak günlük siyasete alet ediliyor. İdamdan kurtulmak, gelişmiş demokrasilerde bir kazanımdır. Bu kazanımı Türkiye, hem de tam bir mutabakatla elde etmişken Türkiye'yi her alanda olduğu gibi bu alanda da geriye düşürecek bir tartışmayı doğru bulmuyoruz."
'EĞİTİM AKP'NİN EN BAŞARISIZ OLDUĞU ALAN'
Anadolu liselerine ek kontenjan, 200 bin öğrencinin tercih yapmamasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Özel, "Defalarca tanık olduğumuz ve sürekli izlemekten, vatandaşın, velilerin, öğrencilerin duygusuyla beklentileriyle oynanılmasına şahitlik etmekten yüreğimizin parçalandığı bir alan" diye konuştu.
Eğitimin, AKP'nin en başarısız olduğu, "eline yüzüne bulaştırdığı" bir alan olduğunu belirten Özel, "Kaos bitmedi, kaos bitmez çünkü bakanlar, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları değişiyor. Dakika başı sistem değişiyor. Değişmeyen bir şey var; bu yanlış adamları, sistemleri seçen adam değişmiyor. Baştaki değişmeyince bu noktadaki yapılan isim değişikliklerinin hiçbir önemi yok" ifadelerini kullandı.