CİMER'e yapılan başvuru sayısı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "CİMER'e yapılan başvuru sayısı 2020 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla yaklaşık 5 milyon olarak gerçekleşmiştir." dedi.

Eklenme Tarihi: 27 Kas 2020
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
CİMER'e yapılan başvuru sayısı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçeleri üzerinde sunum yaptı. Oktay, "Bütçemiz, milletimizden ve hukuktan aldığı yetkiyle daha güçlü bir Türkiye için durmadan çalışan Cumhurbaşkanımızın, devletin başı ve yürütme erki olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerin kaynağını oluşturmaktadır." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2019 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesabı Kanun Teklifleri üzerine gerçekleştirdiği çalışmaların son gününde, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşların Bütçe ve Kesin Hesapları ile Sayıştay Raporlarının görüşülmesi için bir arada olduklarını belirten Oktay, bütçenin Dijital Dönüşüm Ofisi, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı gibi faaliyetleriyle milletin göğsünü kabartan, gurur vesilesi kurumları içerdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile ofislerinin 2019 yılı Kesin Hesabına göre harcamasının 3 milyar 920 milyon lira olduğunu belirten Oktay, 2021 yılı bütçesinde ise bir önceki yılın başlangıç ödeneğine göre yüzde 28,1 oranında artışla 4 milyar 39 milyon lira tahsis edilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 1,5 milyar lirasının İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığınca kullanılan barışı destekleme ve koruma hizmetlerine, 175 milyon lirasının acil destek giderlerine ve 384 milyon lirasının ise Cumhurbaşkanlığı ofisleri bütçesine aktarımlar olmak üzere ayrıldığını açıkladı. Fuat Oktay, 2019 yılı Sayıştay raporunda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile ilgili herhangi bir bulguya yer verilmediğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde politikaların daha etkin şekilde oluşturulmasını ve faaliyetlerin hızlı ve dinamik biçimde uygulanmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olarak kurulan 7 başkanlık, 1 genel sekreterlik, 4 ofis ve 9 politika kurulunun çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Oktay, "Politika kurullarımızın 2020 yılı faaliyetleri çerçevesinde 15 Kasım 2020 tarihine kadar toplam 130 adet rapor ve politika belgesi hazırlanmış olup 26 adet politika belgesinin hazırlıklarına devam edilmektedir." bilgisini paylaştı.

Savunma sanayisindeki gelişmeleri anlatan Oktay, "Türkiye'nin ilk Milli Hava-Hava Füzesi GÖKTUĞ'da uçak üzeri testlere, ilk milli deniz füzemiz ATMACA'da seri üretim sürecine başlanmıştır. Mini akıllı mühimmatlarımız ile güdüm kitlerimizin üretim, teslimat ve ihracatları sürmektedir. Ar-Ge projeleriyle, katmanlı imalat, kızılötesi, lazer ve elektromanyetik, elektro optik, yapay zeka, geniş bant haberleşme, enerjik malzemeler ve KBRN teknolojileri konularında çalışmalar sürdürülmektedir. 2021 itibarıyla AKINCI, AKYA, KARAOK ve ATMACA projelerimizde teslimat faaliyetlerine başlamayı, TCG ANADOLU'yu envantere almayı planlıyoruz." diye konuştu.

Sunumunda Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine ilişkin bilgi de veren Oktay, "Kütüphane koleksiyonunda kayıtları yapılmış 1 milyon 699 bin basılı kitap, 13 bin 191 basılı dergiye ait 1 milyon 910 binin üzerinde süreli yayın sayısı bulunmaktadır. Yayınların büyük kısmı devir ve bağış ile sağlanmıştır. Kayıt girişi yapılacak 400 bine yakın yayın bulunmaktadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcılığına yöneltilen soru önergelerinin cevaplanma oranını yüzde 91 olduğunu ifade eden Oktay, "Ayrıca 27 Ekim’de gerçekleştirmiş olduğum bütçe sunumu kapsamında burada şahsıma yöneltilen 151 soru ve eleştirinin de hemen hemen tamamına cevap verilmiştir." diye konuştu.