Çinli mühendisler ve Afganistan İslam hükümeti, Afganistan’da dünyanın en büyük ikinci bakır yatağını çıkarmak için devasa bir proje üzerinde resmen çalışmaya başladı
Başkent Kabil’in yaklaşık 40 kilometre güneydoğusundaki Mes Aynak’ta 24 Temmuz’da düzenlenen etkinlikte, Taliban yetkilileri, Çinli işadamları ve diplomatlarla birlikte maden sahasına giden yol inşaatı çalışmaları başlarken kurdele kesme töreni düzenlendi.
2008’de imzalanan 3 milyar dolarlık anlaşma, Çin devletine ait China Metallurgical Group Corporation’a (MCC) 30 yıllık madencilik imtiyazı verdi, ancak o sırada NATO liderliğindeki birlikler ile Taliban üyeleri arasındaki çatışmalar, projenin ilerlemesini 16 yıl geciktirdim. Taliban’ın 2021’de yabancı birliklerin çekilmesiyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana şiddetin azalmasıyla birlikte, Taliban’ın kurduğu nakit sıkıntısı çeken hükümet, ülkenin geniş ve kazançlı maden yataklarından yararlanmaya başladı. Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdul Ghani Baradar kurdele kesme töreninde yaptığı konuşmada, “Projenin uygulanmasında kaybedilen zaman, hızlı çalışmayla telafi edilmelidir.” ifadesini kullandı.
Afganistan Hükümet yetkilileri, ilk bakırın MCC tarafından çıkarılmasının muhtemelen en az iki yıl alacağını söylerken, Çinli diplomatlar bu ilerlemeyi Pekin ile Kabil arasındaki ilişkilerin ısınmasının bir işareti olarak övdü.
Çin’in Afganistan Büyükelçisi Zhao Xing, “İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler giderek yakınlaşıyor” dedi. Taliban, iktidarı ele geçirdiğinden beri onlarca yıldır süren savaşlarla harap olmuş bir ülkenin yeniden inşası ve kalkınmasını üstlenme göreviyle karşı karşıya kaldı. Ancak yetkililer aynı zamanda ekonomilerinin Batı’nın yaptırımları nedeniyle boğulduğunu ve mali destek almalarını engelleyen uluslararası izolasyonla boğuştuğunu da fark etti.
Çin, Afganistan hükümeti için bir istisna oluşturdu; Pekin, grubun Kabul’ün kontrolünü ele geçirmesinden kısa bir süre sonra daha derin bir işbirliği sürdürme sözü verdi.