Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Marksizm’in açık, gelişen bir teori olduğunu ifade etmesinin yanı sıra Marksizm’in ancak ülkelerin şartlarına adapte edildiğinde o ülkede kök salabileceğini savundu.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Marksizm’in 21’inci yüzyılda yeniden diriliş gösterdiğini belirtti ve bütün Marksist siyasi partileri zamanın ve kendi uluslarının koşullarına uygun şekilde teoriler geliştirmeye çağırdı.
Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Çin Komünist Partisi ve Dünya Marksist Siyasi Partiler Forumu’nda konuşan Jinping, Marksizm’in açık, gelişen bir teori olduğunu ifade etti. Çinli lider Marksizm’in ancak ülkelerin şartlarına adapte edildiğinde o ülkede kök salabileceğini ve zamanı yakalarsa canlılığını koruyabileceğini kaydetti.
Jinping, dünya çapındaki Marksist siyasi partilerin zorlu arayışları ve ortak çabaları sayesinde Marksizm’in 21’inci yüzyılda yeni ufuklara açıldığını ve giderek daha fazla canlılık gösterdiğini belirtti.
Dünya genelinde yüzyıldır görülmemiş derin değişikliklerin hızla evrildiğini ve insanlığın yeniden tarihi bir dönemeçte durduğunu kaydeden Jinping, Marksizm’i ulusal koşullara ve zamana uygun hale getirmenin ve insanlığın önündeki yolu gerçeğin ışığıyla aydınlatmanın ortak sorumluluğunun Marksist siyasi partilere düştüğünün altını çizdi.
Başkanı olduğu Çin Komünist Partisi’nin Marksist prensipleri ülkesinin özel koşulları ve ince Çin gelenekleriyle bütünleştirdiğini, zamane koşullara adapte ettiğini ve sosyalizm yolundan sapmadan Çinlilerin özellikleriyle hızla ilerlediğini belirten Jinping, partisinin diğer ülkelerdeki Marksist siyasi partilerle kendi ulusal koşulları ve zamanın eğilimlerini dikkate alarak, alışveriş ve diyaloğu güçlendirmeye hazır olduğunu vurguladı.
70 ülkeden 100 Marksist parti katıldı
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin uluslararası departmanı tarafından düzenlenen foruma 70 ülkeden 100 Marksist partinin 300’den fazla temsilcisi katıldı. Vietnam, Küba ve Rus delegelerin üst düzey temsilcileri forumdan övgüyle söz etti.
Ekonomik faaliyetlerde üretim modelinin toplumları etkilediğini savunan ve kapitalistler ile işçi sınıfı arasındaki güç mücadelesine odaklanan Marksizm, 1800’lerin başında Alman filozoflar Karl Marx ve Friedrich Engels’in çalışmaları sonucu sol görüşlü bir sosyoekonomik analiz metodu olarak gelişti ve dünya genelinde siyaset, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer birçok alanda köklü etkilerin önünü açtı.